Kutatás

Tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, a Jobbiké csökkent

Az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok.

2016.10.26 14:54MTI

Tovább nőtt a Fidesz-KDNP népszerűsége, míg a Jobbiké csökkent az előző negyedévben. Az előző két év legmagasabb kormánypárti és legalacsonyabb Jobbik-támogatottságát mutatják az októberi adatok - közölte a Tárki a legfrissebb pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

Az ősszel tovább nőtt a Fidesz-KDNP népszerűsége, míg a Jobbiké csökkent az előző negyedévben, olyannyira, hogy szavazótábora "lényegében azonos méretű" az MSZP táborával a teljes népességen belül. A kormánypártok erősödésével támogatottságuk a 2014 októberében mért szintre emelkedett, míg a Jobbik gyengülése szintén az elmúlt két év leggyengébb eredményét jelenti - olvasható a Tárki honlapján.

Ismertették: a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra, a pártválasztók körében 49 százalékról 54 százalékra nőtt. A Jobbik népszerűsége ugyanakkor a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra, a pártválasztóknál 22 százalékról 17 százalékra csökkent. A szocialista párt tábora "lényegileg változatlan": a teljes népességen belül a júliusi 8 százalék után októberben 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig 13 százalék után 15 százalékon áll.

Hozzátették: a többi, kisebb ellenzéki párt támogatottsága októberben sem változott: a teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció (DK) 4 százalékon, az LMP 2 százalékon, az Együtt 1 százalékon áll, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot; a pártválasztóknál a DK 6 százalékot, az LMP 3 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a Párbeszéd pedig 1 százalékot kapna. A baloldali-liberális ellenzék együttes támogatottsága tehát jelentősen meghaladja a Jobbikét - hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is, hogy a pártot nem választók aránya szintén "lényegében változatlan": a júliusi 38 százalék után októberben 40 százalékuk nem tud választani a jelenlegi pártok közül, vagy nem mondja meg, hogy melyik pártra szavazna.

A Tárki adatfelvételét október 14-23. között készítette 1007 ember személyes megkérdezésével. A véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.