Oktatás

Megkezdődött az állami tisztviselők új rendszerű képzése az NKE-n

A későbbiekben állami szolgálati jogviszony csak azzal létesíthető, aki közigazgatási tanulmányok szakirányú szakképzettséggel rendelkezik, vagy vállalja, hogy a kinevezésétől számított két éven belül megszerzi.

2016.10.27 05:28MTI

Csaknem hatszáz hallgatóval elindult az állami tisztviselők és a kormányhivatali vezetők új, kötelező előmeneteli képzési rendszere a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Felidézték: az Országgyűlés idén döntött arról, hogy átalakítja az állami tisztviselők képzésének rendszerét, annak érdekében, hogy a közigazgatás valós fejlesztési igényeit jobban szolgáló, a tanulást hatékonyabban támogató kurzusok fogadják a tisztviselőket. A törvény két új előmeneteli képzést vezetett be: a közigazgatási tanulmányok, valamint a kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzést.

Mint írták, a későbbiekben állami szolgálati jogviszony csak azzal létesíthető, aki közigazgatási tanulmányok szakirányú szakképzettséggel rendelkezik, vagy vállalja, hogy a kinevezésétől számított két éven belül megszerzi.

A két féléves képzés tartalma és módszere nem a tételes ismeretek mechanikus átadására és számonkérésére, hanem a résztvevők hatékony egyéni fejlesztésére koncentrál, a végzettséget szerzők komplex és átfogó közszolgálati ismeretekre tesznek szert, képessé válnak az állam működését meghatározó társadalmi, politikai, gazdasági folyamatok átlátására - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a törvényi változás a vezetői munkakörbe már kinevezett állami tisztviselőket is érinti. A jövőben a vezetői kinevezéstől számított öt éven belül sikeresen teljesíteni kell a három féléves kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzési szakot. A képzés célja a magyar állam kormányzásával, szervezetével és működésével kapcsolatos stratégiai és vezetési ismeretek hazai és nemzetközi gyakorlatokra épülő átadása.

Mindkét képzés figyelembe veszi, hogy a résztvevők jelentős munkateher mellett tanulnak, valamint folyamatosan változó közigazgatási környezethez kell alkalmazkodniuk - közölte az NKE.

Hozzátette: a módszertan ezért az önállóan feldolgozható e-tananyagokra épül, az e-szeminárium is zárt, online felületen történik, a gyakorlati foglalkozásokat pedig félévente 6-8 napon tartják a megyeközpontokban. A képzések helyben, rugalmas időbeosztással, a korszerű tanulást segítő formában valósulnak meg.

Kiemelték, "a képzésekben lehetőséget látott az NKE arra, hogy célzottan fejlessze a résztvevők tanulási képességeit, a személyes kompetenciák helyes önértékelését, az egyéni és a kooperatív problémamegoldási képességet, és végül az aktív, kreatív tanulás élményét nyújtva erősítse a tisztviselők motivációját". A kormányzati tanulmányok kurzus a résztvevők számára a vezetői képességek közös fejlesztésének platformjaként kíván működni - írták.

A tájékoztatás szerint az NKE a törvény által bevezetett új állami tisztviselői képzési rendszert a tisztviselők és a közigazgatás fejlesztésének hatékony és fenntartható eszközévé tudja tenni, ehhez az egyetem, a kormányhivatalok és a közszolgálati továbbképzési rendszer működtetésében részt vevő társegyetemek minden eddiginél szorosabb együttműködésére van szükség.

Az NKE Vezető- és Továbbképzési Intézete szervezésében megvalósuló két új szakirányú továbbképzési szak fejlesztését és költségeit a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében "A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpályaprogram és oktatás technológiai fejlesztése" című projekt biztosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.