1956

Díszpolgári címeket és kitüntetéseket adtak át Józsefvárosban

Egykor Józsefvárosban harcoló forradalmároknak és a szabadságharc emlékét őrző intézményeknek adtak át kitüntetéseket hétfő este a VIII. kerületben, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából.

2016.10.26 02:22MTI

Kocsis Máté, a kerület polgármestere köszöntőjében arról beszélt: Józsefvárosban különös jelentősége van a forradalomra emlékezésnek, hiszen az akkori események meghatározó helyszínei - a Corvin köz, a Magyar Rádió épülete, az egykori Köztársaság tér, a Blaha Lujza tér - mind-mind őrzik '56 szellemét. "Lelkünkben mi is tudunk és akarunk '56-osok lenni, így mi is tudunk és akarunk őrzői maradni az ő hazaszerető cselekedeteiknek" - fogalmazott, hozzátéve: sohasem merülhetnek feledésbe azok, akik bátorságukkal letették az ország nemzeti szuverenitásának alapjait.

"Köszönjük '56 hőseinek, hogy az utcákon épített bazaltkockák kupacai nem pusztán barikádok voltak, hanem a szabadságunkhoz vezető út első kövei" - mondta.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója - utalva a kitüntetésekre - beszédében azt emelte ki, hogy a 60 évvel ezelőtt harcolók a becsületet és a polgárságot tartották a legfontosabbnak. A nemzet és minden magyar becsülete '56-ban és azóta is egyet jelent a szabadsággal, és a forradalmárok a saját, a családjuk, a barátaik, a nemzet becsületéért harcoltak - hangsúlyozta. 1956 hősei a magyar polgárokért, a polgárságért is harcoltak, "mert aki polgár, az szereti igazán azt a közösséget, amelynek a tagja, és ha kell, megvédi azt szóval, tettel, szavazattal".

Mindkét érték "fényévnyi távolságra állt az ötvenes évek kommunistáitól és semmirekellő vezetőitől" - fűzte hozzá az '56-os Emlékév kormánybiztosa.

A most kitüntetettek őszinte, tiszta cselekedetei példát mutatnak jelennek és jövőnek, díjukat tekintsük intő jelnek, hogy őriznünk és tisztelnünk kell hőseinket, hogy mindig szülessenek újak - zárta szavait Schmidt Mária.

Az eseményen Kocsis Máté átadta a Józsefvárosi Becsületkeresztet a szocializmus alatt politikai üldöztetést, sérelmet szenvedetteket támogató Szabadságharcosokért Közalapítvány, az 1956-os Intézetet 2012 óta magában foglaló Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjének.

Boross Péter, a közalapítvány elnöke, egykori miniszterelnök a kitüntetés átvételekor hangsúlyozta: negyed százada azok érdekében dolgoznak, akiknek 1945 után az akkori hatalom miatt szenvedniük kellett. A vasárnapi eseményekre utalva hozzátette: tagjaik nem szeretik, ha a magyar himnuszt kifütyülik, ezért minden szükséges lépést meg fognak tenni, hogy "ne legyen a mindennapos demokrácia természetes része szent eszményeink megcsúfolása".

Díszpolgári címet kapott három egykori forradalmár, akik 1956-ban a VIII. kerületben harcoltak: Wittner Mária volt fideszes országgyűlési képviselő és posztumusz Máté Ferenc, akiket a forradalom leverése után bebörtönöztek, valamint az 1957-ben kivégzett Iván Kovács László.

Az eseményen emellett lelepleztek egy díszharangot, amelyet szimbolikusan, "az élő és elhunyt bajtársak nevében", a szintén egykor Józsefvárosban, a Vajdahunyad utcai csoportban harcoló és később elítélt Varga János és Weinhardt Vilmos vett át. A díszharangot a Magyar Nemzeti Múzeumban fogják őrizni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.