Ünnep

1956 - Történész: egyetemisták mozdították ki az országot addigi helyzetéből

Az október 25-ei Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket.

2016.10.22 14:14MTI

Egyetemisták, írók, értelmiségiek, később pedig a munkások által éltre hívott mozgalmak mozdították ki az országot 1956-ban addigi helyzetéből, amelyből végül forradalom lett - mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A kiindulópont Sztálin halála volt, de ez csak Lengyelországban és Magyarországon okozott komoly folyamatokat. Az itthoni történésekben szerepe volt annak is, hogy a hatalom egyszer engedélyezte, aztán betiltotta, majd megint engedélyezte a felvonulásokat, zavarban volt a hatalom. A diákok végül úgy döntöttek, mindegy, hogy engedik vagy sem, de megtartják az október 23-ai felvonulást - emlékeztetett.

Hangsúlyozta: a társadalom többségében békés átmenetet akart, de gyorsan fegyveres erőszak lett a válasz, és az október 25-ei Kossuth téri vérfürdő forráspontra juttatta az eseményeket.

Végül aztán nem Magyarországon dőlt el a végkimenetel, hanem egy táviratváltással Moszkva és Washington között, amelyben az Egyesült Államok közölte, nincs szövetségesi státusza Magyarországgal - közölte Tőkéczki László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.