Ünnep

1956 - Emlékházat alakítottak ki Tóth Ilonka szülőházában

Az intézményt október 23-án, Tóth Ilonka születésének napján nyitották meg a látogatók előtt, a rendezvényen Wittner Mária '56-os halálra ítélt mondott ünnepi beszédet.

2016.10.23 00:30MTI

Emlékházat és oktatóközpontot alakított ki a XVI. kerületi önkormányzat Tóth Ilonka, az 1956-os forradalom mártírjának szülőházában.

Tóth Ilonka a ma Árpádföldnek nevezett településrészen született, a forradalom idején ötödéves szigorló orvosként a Domonkos utcai kisegítő kórházat vezette, majd letartóztatták és 1957-ben szervezkedés, valamint gyilkosság koholt vádjával egy koncepciós perben halálra ítélték, és kivégezték.

A kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a civilek által létrehozott Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány 2013-ban azért alakult meg, hogy ápolja a 24 évesen felakasztott lány emlékét. Javaslatukra az önkormányzat megvásárolta és teljes körűen felújította a medika szülőházát, amelyben egy oktatóközpontot is létrehozott, ebben bárki leróhatja kegyeletét a hősök és áldozatok előtt.

A tájékoztatás szerint a Tóth Ilonka Emlékház és büszkeségpont 150 millió forintos költséggel jött létre, amelyhez pályázat útján 50 millió forinttal járult hozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság.

Az intézményt október 23-án, Tóth Ilonka születésének napján nyitották meg a látogatók előtt, a rendezvényen Wittner Mária '56-os halálra ítélt mondott ünnepi beszédet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.