Kvótareferendum

Megérkezett a külképviseleti voksokat tartalmazó első urna

Hétfő délelőtt megérkezett az első, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

2016.10.03 12:10MTI

Az MTI érdeklődésére az NVI közölte: az urna Bécsből érkezett, és gépkocsival hozták a választási irodába. Az urnában elvileg 427 szavazat van, mert bár 502-en vetették fel magukat az ottani névjegyzékbe, ennyien mentek el szavazni.

A kötelező betelepítésről rendezett vasárnapi népszavazáson az ország 105 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en vetették fel magukat, közülük 9360-an el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,34 százaléka voksolt. Volt azonban több olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kell megérkezniük, de a tervek szerint már kedd délután megjön az utolsó is, a kínai Csungkingból. A külképviseletekről az NVI 108 urnát vár, vagyis a külképviseletek túlnyomó többségéről egyet, és csak néhány nagyobb létszámú külképviseletről érkezik több (Londonból három, Brüsszelből kettő).

Amint valamennyi urna beérkezik, várhatóan szerda délután, az NVI-ben felbontják őket. Először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat. A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet.

Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.