Frissített

Előzetes letartóztatásba helyezték Kisléta polgármesterét

Madácsi Imre helyett Szabó László alpolgármester látja el a hivatali teendőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

2016.09.28 15:48MTI

A bíróság szeptember 22-én előzetes letartóztatásba helyezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisléta polgármesterét az ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettének vádja miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban - közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. A kislétai önkormányzatot ideiglenesen az alpolgármester vezeti.

A Blikk információja szerint Madácsi Imre betegségre hivatkozva többször nem jelent meg korábbi büntetőügye tárgyalásain, amit valószínűleg megelégelhetett a bíróság és ezért elrendelte a polgármester előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleménye szerint az ügyben 2013. március 21-én volt az első tárgyalási nap.

A letartóztatott Madácsi Imre, Kisléta független polgármestere helyett Szabó László alpolgármester látja el a hivatali teendőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Szabó László, aki Kisléta háziorvosa, az MTI-nek elmondta, hogy a távol lévő polgármester helyett a törvényi előírásoknak megfelelően látja el a napi teendőket, szerdán is intézkedett hivatali ügyekben.

Hozzátette: eddig hivatalosan nem tájékoztatták az illetékesek az önkormányzatot, így nem tudják azt sem, hogy új vagy régebbi bírósági ügy miatt rendelték-e és mennyi időre a polgármester előzetes letartóztatását.

Madácsi Imrét, Kisléta akkor még Fidesz-KDNP-s polgármesterét tavaly a Debreceni Ítélőtábla jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt.

A polgármester az ítéletről tájékoztatta a kislétai képviselő-testületet, de felmentésének kérdésében nem született döntés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal akkor a bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az elítélt polgármester méltatlanná vált tisztségére. Kislétán így időközi választást írtak ki, és április 4-én több jelölt közül a függetlenként induló Madácsi Imrét nagy fölénnyel ismét polgármesterré választották.

Madácsi Imre letartóztatásával kapcsolatban az MTI szerdán kérdéseivel megkereste a megyei kormányhivatalt, ahol későbbre ígértek választ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.