Együttműködés

Az MTA szoros együttműködést akar a Franciaországban élő magyar tudósok klubjával

A több mint harminc tagot számláló Science Innovation France Hongrie (SIFraH) egyesület hétfőn tartotta alapító közgyűlését a párizsi magyar nagykövetségen.

2016.09.28 05:30MTI

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szeretné rendszeresen igénybe venni a Franciaországban élő magyar tudósok klubjának segítségét - mondta az MTI-nek hétfőn Párizsban Lovász László, az MTA elnöke a klub alakuló ülése után.

A több mint harminc tagot számláló Science Innovation France Hongrie (SIFraH) egyesület hétfőn tartotta alapító közgyűlését a párizsi magyar nagykövetségen.

Lovász László elmondta, hogy egyre több külföldi városban alakul hasonló magyar tudósklub, amelyek kapacitását megpróbálja kiaknázni az MTA, többek között bírálatokhoz, tanácsadáshoz vagy felügyelőbizottsági tagsági felkéréshez. Példaként említette a brüsszeli, a New York-i és a berlini szervezeteket.

Nagyon örülök, hogy megalakult Párizsban a klub, amelynek első feladata minél több ember bevonása, hiszen hivatalos nyilvántartás nem létezik a külföldön élő és dolgozó magyar kutatókról - mondta az MTA elnöke. Lovász László szerint a klub a helyi magyar diákokat is támogatni tudja a beilleszkedésben.

Az MTA elnökét fogadta Flavia Schlegel, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) természettudományos főigazgató-helyettese, akivel a 2017 novemberben Jordániában megrendezendő tudományos világfórumról egyeztettek.

A Tudomány Világfóruma (WSF) szervezőbizottsága pénteken tartja ülését Brüsszelben Lovász László részvételével. Science for Peace címmel a jordániai rendezvény legfőbb témája a béke előmozdítása és fenntartása lesz, amelyhez a tudomány sok szempontból hozzá tud járulni az MTA elnöke szerint.

"Elébe kell menni azon problémáknak, amelyek előreláthatók, s meg kell őket vizsgálni" - mondta az MTA elnöke. Álláspontja szerint a klímaváltozás miatt tartani lehet hatalmas tömegek elindulásától más lakhelyre, ami például szárazságtűrő termények kifejlesztésével fékezhető lehetne.

Lovász László hétfő este előadást tartott a matematika és a szépség kapcsolatáról a Párizsi Magyar Intézetben, kedden pedig részt vesz a Francia Tudományos Akadémia megalakulásának 350. évfordulójára rendezett ünnepségen a párizsi Louvre-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.