Illegális bevándorlás

Menekülteket bántalmaztak a magyar határnál a HRW szerint

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet angol nyelvű jelentése szerint rossz körülmények között tartja Magyarország a menekültkérelem elbírálására várókat, volt, akit meg is vertek, a Belügyminisztérium (BM) visszautasította a vádakat.

2016.09.20 18:57MTI

A Human Rights Watch honlapján kedden megjelent, angol nyelvű jelentésében Lydia Gall, a szervezet kutatója azt írta: különösen kegyetlen, hogy arra kényszerítik a már Magyarországon lévő menekülteket, hogy menjenek vissza Szerbiába, ahol szörnyű körülmények között kell heteket eltölteniük.

A HRW a menedékkérőkkel készült interjúk alapján 12 erőszakos cselekedet rögzített, amelyet migránsok, menedékkérők ellen követtek el, köztük négy gyermek is volt, és az állítások szerint több esetben egyenruhások verték meg őket. A megkérdezett közül volt, aki azt mondta a HRW-nek, hogy a rendőrök nem segítettek sérült embereken, volt, aki gyerekkel volt és paprikaspray-vel fújták le. Többen arról is jelentést tettek, hogy tonfával, ököllel ütötték vagy lábbal rúgták őket, a sérülésekről fényképek is vannak.

A Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott reagálásában visszautasította a HRW állításait. Közlésük szerint a "bevándorláspárti szervezet" nem először támadja Magyarországot, korábban a magyar határzár építését és a kormány illegális bevándorlás elleni intézkedéseit is támadta.

Azt írták, hogy most a magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására tesz kísérletet a szervezet. A BM hangsúlyozta: a rendőrök és katonák törvényesen, az unió és a magyar jogszabályok szerint védik Európa schengeni határait. "A rendőrség a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre intézkedéseit, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra" - olvasható a közleményben.

Közölték továbbá: nem zaklatják a migránsokat, a jelentős számban kísérő nélkül érkező gyermekek védelemben, egészségügyi ellátásban, oktatásban részesülnek, az arra ténylegesen rászorulókkal humánusan járnak el, a határon és az ország területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek. A tárca ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.