Figyelem!

Darázsveszély Magyarországon: sosem látott invázió

A szakember szerint országosan nagy a baj: az enyhe telek miatt átvészelnek a darázskolóniák - idén már öt családot kellett kiköltöztetni házaikból az óriási telepek miatt. Fotók!

2016.09.14 18:10ma.hu

Túlszaporodtak a darazsak - mondja az a hivatásos méhrajbefogó, aki az utóbbi időkben rengeteg segélykérő hívást kap. Facebookon megosztott posztjai villámgyorsan terjednek.

Idén már öt családi házat kellett kiüríteni a darazsak miatt. Mivel már nincsenek igazi kemény telek, a darázspopulációk többezres létszámban telelnek át, régebben ezzel szemben csak a királynők élték túl a fagyokat.

Boros Tibor igyekszik posztjaiban - fényképek mellékletével - felhívni a figyelmet a veszélyre. Leírja, hogy a darazsak legtöbbször a házak mennyezetébe költöznek be - árulkodó nyom lehet a plafonon a beázás-szerű folt. Ennek oka, hogy a darázsfészket folyamatosan 40 Celsius fok körüli hőmérsékleten tartják a rovarok, emiatt hő- és párakibocsátás keletkezik.

Amennyiben ilyen jelet lát valaki, és éjszakánként furcsa, doromboláshoz hasonló hang hallatszik - ezt a többezer darázs morajlása okozza, erősen valószínű, hogy fészek lapul a háziak feje fölött.

A szakember óva int mindenkit attól, hogy házilag, neadjisten saját kezűleg lásson hozzá a darazsak felkutatásához. Ha egy apró lyuk körül pár darázs repked, akár óriási méretű fészek is lapulhat mögötte.

Nem szakszerű irtás alkalmával a rovarok feldühödhetnek, és életveszélyes is lehet a támadásuk - Boros Tibor azt ajánlja, minden esetben keressenek rovarirtó szakembert.

Fontos: a katasztrófavédelemnek nem feladata a darázsirtás! Információt azonban tudnak adni a lakóhelyhez legközelebbi szakemberről.




Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.