Nemi erőszak Németországban

Feltehetően miskolci a nő, akit megerőszakolt három eritreai

Hivatalosan nem megerősített információk szerint takarítónőként dolgozott Németországban, Mühlhausenben a barátját látogatta meg.

2016.09.03 13:58MTI

Egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépni azzal a nővel, akit három eritreai férfi a hétvégén megerőszakolt a türingiai Mühlhausenben – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke pénteken a közmédiának.

A sajtófőnök felidézte: a jelenlegi információk alapján az tudható, hogy a magyar nő nem kért konzuli védelmet, a német rendőrség nem értesítette a berlini magyar nagykövetséget az esetről – ami nem is kötelessége, csak ha az áldozat kéri –, továbbá Szijjártó Péter miniszter tudomást szerezve a történtekről utasította a nagykövetet, hogy lépjen kapcsolatba az illetékes rendőrséggel.

Menczer Tamás azt mondta: a nagykövet csütörtök délután felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, ahonnan a válasz a késő esti órákban érkezett meg, de az e-mailben érdemi információk nem voltak.

Ezért a nagykövet péntek reggel írásban fordult tájékoztatásért a türingiai tartományi belügyminiszterhez, valamint tájékoztatást kért a nagykövetség az illetékes ügyészségtől is – mondta. Hozzátette: jelenleg a választ várják ezekre a megkeresésekre.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy az eljárás során az áldozatnak tolmácsot biztosítottak, vagyis az anyanyelv használatának lehetősége adott volt. Ugyanakkor azt nem tudni, hogy az eljárásban felhívták-e a figyelmét arra, hogy konzuli segítséget kérhet a magyar nagykövetségtől, mert ez kötelessége a német rendőrségnek – közölte.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy hivatalosan nem megerősített információk szerint feltehetően egy miskolci nő az áldozat, aki már hazatért Magyarországra; takarítónőként dolgozott Németországban, Mühlhausenben a barátját látogatta meg.

Kétféle módon léphetnek kapcsolatba az áldozattal, hogy segítsenek neki, ha erre igényt tart: vagy ő kér konzuli védelmet, és a nagykövetséghez fordul, vagy pedig a nagykövetség jelzi a német hatóságoknak, hogy szeretne segítséget nyújtani, és ebben az esetben a rendőrségi eljárás az, hogy a személyes adatokat nem adják ki, de felveszik a kapcsolatot az áldozattal, és jelzik neki, hogy a magyar nagykövetséghez fordulhat konzuli védelemért. A tájékoztatás szerint ezt megkísérelte a német rendőrség, azonban eddig azt közölték, hogy nem érték el telefonon az áldozatot – tette hozzá Menczer Tamás.

Harko Krieg, a nyomozást vezető ügyész pénteken úgy nyilatkozott, hogy rövidesen lezárják a nyomozást, és már szeptemberben vádat emelhetnek a feltételezett elkövetők ellen. A bűncselekmény a mühlhauseni pályaudvar közelében történt augusztus 27-én kora reggel, egy szabadtéri fesztivál után - közölte az ügyész. A nőt mindhárom migráns megerőszakolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.