Oktatás

Horvát nemzetiségi óvoda nyílt Szombathelyen

Horvát nemzetiségi óvoda működik hétfőtől Szombathelyen, egyelőre egy 15 tagú csoporttal, de a nemzetiségi önkormányzat terveiben felmenő rendszerben legalább három óvodai csoport, általános iskola, sőt gimnázium és kollégium is szerepel.

2016.08.30 04:30MTI

Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében a horvát anyanyelv és kultúra megőrzésének fontosságát, valamint a nemzetiségi közösség megtartó erejét hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár beszédében utalt arra, hogy 2014 óta az Országgyűlésben mind a 13 magyarországi nemzetiségnek szószólója van, valamennyi választhat országos és helyi nemzetiségi önkormányzatot, és ezek működéséhez a magyar állam évről évre nagyobb támogatást nyújt. Közölte: a 2017-es költségvetésben a nemzetiségek támogatására 8,2 milliárd forint jut, ami 2010-ben mindössze 3,6 milliárd forint volt.

Hozzáfűzte: Magyarországon jelenleg 12 500 olyan gyermek van, aki nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézménybe jár, 2010-ben a számuk alig haladta meg a háromezret. A nemzetiségek által fenntartott köznevelési intézmények száma 2010-ben 12 volt, ma pedig meghaladja a 60-at.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a megnyitón elmondta: a város önkormányzata támogatja a nemzetiségi önkormányzat törekvését, hogy horvát óvoda, általános iskola és gimnázium is működjön, ehhez már kiszemelték a helyet is, és reményeik szerint belátható időn belül rendelkezésre állnak majd a szükséges források.

Skrapits László, a szombathelyi horvát önkormányzat elnöke a megnyitó után az MTI-nek elmondta: a volt Gyermekek Háza épülete alkalmas arra, hogy ott a következő években további óvodai csoportok és alsó tagozatos általános iskolai osztályok kezdjenek el működni, és esetleg egy gimnáziumi osztály megindításáról is gondolkodhatnak. Hozzátette: az óvodai csoport most a pécsi Miroslav Krleza Horvát Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tagintézményeként kezdi meg működését.

Hosszabb távon az egykori Szent-Györgyi Albert középiskola ma üresen álló épülete nyújthatna otthont a horvát oktatási központnak - jelezte. Hozzátette: a tervek valóra váltásához a jövőben európai uniós és hazai támogatásokra is pályázniuk kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.