Tanévkezdés

Több mint ötvenezer diák kezdi meg tanulmányait református oktatási intézményekben

A református intézmények száma 2010 óta közel kétszeresére növekedett, így mára meghaladja a százhetvenet

2016.08.29 13:16MTI

Több mint ötvenezer diák kezdi meg hamarosan a tanévet az ország református köznevelési intézményeiben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. A Magyarországi Református Egyház köznevelési intézményének közös tanévnyitó ünnepségét hétvégén tartották Túrkevén.

Hegyi László helyettes államtitkár a szaktárca közleménye szerint a tanévnyitón kiemelte: a református intézmények száma 2010 óta közel kétszeresére növekedett, így mára meghaladja a százhetvenet, az ott tanulók száma pedig több mint ötvenezer.

Hegyi László az oktatás-nevelés területén megnövekedett egyházi szerepvállalást méltatva hangsúlyozta: az egyházi iskola elkötelezett, hiszen az érték nem semleges, hanem teremtő erő. Ha felismeri, követi az ember, akkor életének központi, mindennapjait formáló, irányító erővé válik. Így az értékalapú egyházi iskola kiemelt célja a nevelés. Amikor Magyarország kormánya támogatja az egyházakat abban, hogy fenntartóként köznevelési intézményeket működtessenek, ezt az értékközvetítő és értékteremtő munkát ismeri el - mondta.

A kormány támogatásairól szólva kiemelte: lehetőség nyílt a Debreceni Református oktatási-nevelési intézményrendszer infrastrukturális fejlesztésére, amelynek keretében 2017-re, a Reformáció ötszázadik évfordulójára 10 milliárd forintból a debreceni református oktatási épületek XXI. századi színvonalnak megfelelően újulnak meg. Továbbá a budapesti nevelés és oktatás ikonikus helyszíne a Baár-Madas Református Gimnázium 2017-ben több mint hatszázmillió forint kormányzati támogatásból bővülhet tornacsarnokkal és tantermekkel.

A kormány döntést hozott arról is, hogy támogatja a Budafoki Református Iskola, valamint a nagymúltú Pápai Református Kollégium bővítését, illetve intézménykorszerűsítését.

Az egyházi köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére a 2020-ig terjedő időszakban uniós forrásból a magyar kormány 20 milliárd forintot meghaladó támogatást szán, amellyel a minőségi oktatás, sportcsarnokok, tornatermek, szaktantermek valósulhatnak meg.

Az ünnepségen Fekete Károly püspök tartott igehirdetést, beszédet mondott Huszár Pál világi elnök és Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.