Illegális bevándorlás

Budapest segítene Belgrádnak a határvédelemben

Akik jelenleg Szerbiában és Macedóniában tartózkodnak, azok illegálisan léptek be az országok területére, ezért első számú feladat a határok megvédése, amiben Magyarország szívesen segít Szerbiának.

2016.08.25 14:14MTI

Magyarország továbbra is támogatja Szerbiát az illegális bevándorlás megfékezését célzó határvédelemben, és kész arra, hogy nemcsak a Magyarországgal, hanem a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon is információkkal, emberállománnyal és jogi tanácsokkal segítse a balkáni országot - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a vajdasági Hajdújáráson, miután találkozott szerb kollégájával, Nebojsa Stefanoviccsal.

A két tárcavezető áttekintette Szerbia és Magyarország biztonsági helyzetét, különös tekintettel a rájuk nehezedő migrációs nyomásra. Megegyeztek abban, hogy olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek lehetőséget biztosítanak a migránsválság kezelésére mind az Európai Unió, mind a szomszédos országok számára.

Pintér Sándor kiemelte, hogy a magyar álláspont szerint az Európai Uniót és az EU külső határait meg kell védeni. Akik jelenleg Szerbiában és Macedóniában tartózkodnak, azok illegálisan léptek be az országok területére, ezért első számú feladat a határok megvédése, amiben Magyarország szívesen segít Szerbiának. Amint megoldódik a határvédelem kérdése - folytatta a belügyminiszter -, megszűnnek a szerb-magyar határon a tranzitzónáknál várakozók hosszú sorai.

Újságírói kérdésre válaszolva Pintér Sándor elmondta: nincsen lehetőség arra, hogy növeljék a naponta átvett menedékkérelmek számát. Mint mondta: azoknak van esélyük bejutni Magyarországra, akik valódi menekülteknek minősülnek, annak viszont, aki a genfi egyezmény szerint nem minősül annak, semmi esélye sincs a pozitív elbírálásra.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar és a szerb rendőrség az utóbbi egy évben hatékony együttműködést folytatott. A szerb rendőrség feladata most az, hogy megerősítse a szerb külső határok védelmét, és Magyarország ebben is azonnal felajánlotta segítségét - tette hozzá.

A megerősített határvédelem egyben üzenet is: Szerbia nem tolerálja az embercsempészetet és az országba vagy onnan kifelé irányuló illegális határátlépéseket.

A szerb belügyi tárca vezetője szerint emellett kiemelkedő jelentősége van a visszafogadási és toloncegyezményeknek, mert azok segíthetnek a Szerbiára és az Európai Unióra nehezedő nyomás kezelésén. Amennyiben betartják a toloncegyezményeket, egyre több embert tudnak visszaküldeni származási országukba, vagy abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

A találkozón fontos kérdés volt az, hogyan lehetne rábeszélni a szerb-magyar határon várakozó migránsokat arra, hogy ne a határsávban, hanem a befogadóközpontokban várakozzanak, és ott várják meg kérelmeik elbírálását. Jelenleg sokan azt gondolják, hogy ha a határon várakoznak, gyorsabban juthatnak át Magyarországra.

Nebojsa Stefanovic kiemelte, hogy a környező országok közül csak Magyarország fogad be bizonyos számú migránst. Hozzátette: nincsenek pontos adataira arra vonatkozóan, hogy az idei esztendőben hányan haladtak át Szerbián, de jelenleg valamivel több mint négyezren vannak az ország területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.