Diplomácia

Szijjártó: Európa és Magyarország érdeke a stabil Törökország

Aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja.

2016.08.23 15:38MTI
MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád

Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek Ankarában.

Kifejtette: ha Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra. Ez komoly nyomás alá helyezné Magyarország déli határát is, és újra megismétlődnének a tavaly őszi jelenetek - hangsúlyozta.

A tárcavezető kiemelte: el kell utasítani Törökország destabilizálására irányuló minden kísérletet. Ennek megfelelően Magyarország elítélte a júliusi 15-i katonai puccskísérletet. Hangsúlyozta: aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja.

A miniszter szerint kifejezetten károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. Egy katonai puccs komoly dolog, éppen ezért komoly választ is igényel. Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát - nyomatékosította.

A külügyminiszter utalt arra: a barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni. Törökországgal nem csak a menekültügyi megállapodás, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc vagy a NATO-kötelezettségek kapcsán kell jó viszonyban lenni - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Törökország három ok miatt játszik meghatározó szerepet Európa biztonsága szempontjából. Az említett három ok a bevándorlás kérdése, a szíriai rendezés ügye és a terrorszervezetek elleni küzdelem - jelentette ki. .

A tárcavezető arra is kitért: a török kérésének megfelelően a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy egyes Magyarországon működő szervezetek veszélyeztetik-e Törökország stabilitását, illetve együttműködnek-e ilyen tevékenységet folytató mozgalmakkal. Ha igen, akkor Magyarország meg fogja tenni a saját, valamint Törökország és Európa biztonságának garantálásához szükséges lépéseket- szögezte le.

Szijjártó Péter a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Ankarában. A tárcavezető találkozik Binali Yildirim kormányfővel, Ismail Kahraman házelnökkel, négyszemközti megbeszélést folytat Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a parlament épületébe is, amelyet a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján bombatalálatok értek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.