Korrupció

Sószórási kartell miatt emeltek vádat cégvezetők ellen

SMS-ben, e-mailben előre megállapodtak, hogy a kiírt téli síkosságmentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

2016.08.10 09:54MTI

Cégvezetők ellen emeltek vádat sószórási kartell, versenykorlátozó magatartás, piacok felosztása, közbeszerzési és koncessziós eljárásban összehangolt árajánlatok miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárának feljelentése alapján 2013 végén elrendelt nyomozásban kiderült, hogy a cégvezetők az általuk irányított 7 cég képviselőiként 2013-2014-ben összehangolták piaci magatartásukat a magyar közutak karbantartását és fenntartását végző állami vállalatok és önkormányzatok, továbbá önkormányzati közterület-fenntartó cégek által kiírt közbeszerzési eljárásokban.

A vádbeli közbeszerzéseket többnyire 2013-2014-ben útszóró só beszerzésére írták ki összesen 6 milliárd forint értékben, de voltak kisebb tételek, amelyeknél útburkolati jelek festésére pályáztak összehangoltan a cégvezetők.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott, egy Pest megyei székhelyű kft. vezetője a másodrendű vádlotton keresztül - aki a cég jogi képviselője volt - felvette a kapcsolatot az ország területén működő hat másik cég vezetőivel, alkalmazottaival és SMS-ben, e-mailben előre megállapodtak, hogy a kiírt téli síkosságmentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

Módszerük elsősorban az volt, hogy előre megbeszélték a legalacsonyabb ajánlati árat, amely alá a megbeszéltek szerinti későbbi "vesztes" pályázók már nem mehettek, illetve egymás pályázati tevékenységéről tudva a közbeszerzési eljárásban egymásnak referenciát biztosítottak, segítséget nyújtottak a pályázati nyomtatványok kitöltésében.

Az is előfordult, hogy az együttműködésért cserébe az alkufolyamat torzításában részt vevő cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, míg más esetekben a vádlottak a tényleges verseny helyett elérték a regionális piacok egymás közötti felosztását nekik kedvezőbb, előre egyeztetett vállalási áron.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 emberrel, többnyire útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben emelt vádat.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdasági társaság vezetésétől.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.