Magyar Nagydíj

Szijjártó: Magyarországnak nemzetgazdasági érdek a Forma-1-es futam

A Hungaroringmfelújítására a jövő évi költségvetésben ötmilliárd forintot különítettek el.

2016.07.23 14:40MTI
MTI/Marjai János

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak nemzetgazdasági érdeke, hogy a Forma-1-es világbajnoki sorozat mezőnye minden évben ellátogasson a Hungaroringre, amelynek felújítására a jövő évi költségvetésben ötmilliárd forintot különítettek el.

A politikus a 31. Magyar Nagydíj időmérő edzése előtt Bernie Ecclestone-nal, az F1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletemberrel folytatott megbeszélést, ezután pedig azt mondta az MTI-nek, hogy a mogyoródi pálya eredetileg tervezett három-négyéves felújítási programját Magyarország tartani tudja.

"A pálya aszfaltját már kicserélték, új rázókövek és vízelvezető szegélyek kerültek fel. Jövőre szeretnénk a főépületet felújítani, vagy egy újat építeni, valamint a célegyenesben lévő tribünöket és a pálya mellett található lelátókat is felújítani" - nyilatkozott Szijjártó, s hozzátette: ilyen tekintetben a Hungaroring le van maradva, az ittenihez hasonló lelátók más F1-es pályákon már nincsenek.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországnak már 2026-ig van szerződése Bernie Ecclestone-nal a Forma-1-es nagydíj megrendezésére, ráadásul 2021 után a mostaninál jóval kedvezőbb pénzügyi feltételek lépnek érvénybe.

"Magyarország és a magyar gazdaság számára az autóipar jelenti a gerincoszlopot, a magyar ipar teljesítményének 31,5 százaléka ugyanis az autóiparból érkezik, s annak érdekében, hogy az autóipari beruházásokért folytatott globális versenyben Magyarország meg tudja tartani a pozícióját, szükség van az ország autóipari presztízsének folyamatos növelésére" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd azt mondta: ezt leginkább a Forma-1-en keresztül lehet megteremteni, a Magyar Nagydíjak alkalmával ugyanis "a világ legnagyobb autógyárai össze tudják itt mérni azt, hogy az ipari és mérnöki fejlesztéseikkel hol tartanak".

A 31. Magyar Nagydíjat vasárnap 14 órakor rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.