Terrorizmus

Müncheni lövöldözés - Szijjártó: Európában a rendet helyre kell állítani

Az európai politikusok első számú feladata az kell legyen, hogy az európai emberek számára visszaadja, helyreállítsa a biztonságot.

2016.07.23 14:12MTI

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy Európában a rendet helyre kell állítani - jelentette ki szombaton Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a pénteki müncheni lövöldözésre reagálva.

A politikus az MTI-nek azt mondta, az európai politikusok első számú feladata az kell legyen, hogy az európai emberek számára visszaadja, helyreállítsa a biztonságot, szerinte minden európai politikának most ebbe az irányba kell mutatnia.

"Európában a helyzet nem normális, mert ha az lenne, akkor például nem kellene, hogy Franciaországban hónapok óta rendkívüli állapot, vagy az Európai Unió fővárosának helyet adó Belgiumban hónapok óta harmadfokú terrorkészültség legyen, és ha más lenne a helyzet, akkor nem fordulhatna elő, hogy Németországban egy héten belül kétszer követnek el aljas támadásokat ártatlan emberek ellen" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: "meg kell védenünk magunkat a szélsőségektől és a terroristáktól, s meg kell védeni magunkat a határainkon".

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország Németország mellett áll ebben a "rendkívül nehéz helyzetben", részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, s mielőbbi felépülést kíván a sérülteknek. Hangsúlyozta, megdöbbentő, hogy Európának egy ilyen biztonságosnak hitt régiójában is előfordulnak ma már ilyen "aljas támadások."

Münchenben szombat hajnalban egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 27-et megsebesített az Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben, majd öngyilkos lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.