Török puccskísérlet

A KKM továbbra is óvatosságot kér a magyaroktól

Törökországban csütörtöktől 90 napos időszakra szükségállapotot hirdettek a múlt pénteki sikertelen puccskísérlet miatt.

2016.07.21 13:12MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata továbbra is elővigyázatosságot kér a Törökországba készülő és ott tartózkodó magyar állampolgároktól csütörtökön közzétett figyelmeztetésében.

A konzuli szolgálat emlékeztetet: Törökországban csütörtöktől 90 napos időszakra szükségállapotot hirdettek a múlt pénteki sikertelen puccskísérlet miatt.

A hivatalos közlemények szerint a rendkívüli állapot lehetséges intézkedései az állami szervek működésének javítását, az állami döntéshozatali eljárás gyorsítását szolgálják, és a szükségállapot az emberek hétköznapjait nem érinti.

A konzuli szolgálat az országba utazó és ott tartózkodó magyarok figyelmét ismételten és nyomatékosan felhívta korábbi utazási tanácsaikra: tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás alatt, tartózkodjanak a részvételtől a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon és kerüljék el azok helyszíneit.

A kormány a puccskísérlet éjszakája óta az utcára hívja a tömegeket, ezért különösen a nagyobb városokban a politikai demonstrációk, szimpátiatüntetések mindennaposak lehetnek.

A konzuli szolgálat ismét azt kérte a magyaroktól, hogy regisztráljanak a honlapjukon.

Az ankarai magyar nagykövetség a +90 533 699 3694-es, az isztambuli főkonzulátus pedig a +90 533 375 8715-ös ügyeleti telefonszámon érhető el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapos rendkívüli állapotot rendel el a múlt heti puccskísérlet miatt, elmondása szerint a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében. A meghiúsított katonai puccskísérletet követően nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsínnyel összefüggésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.