Környezetszennyezés

Vizsgálják a városligeti tó vizét - környezetkárosítás gyanúja is felmerült

A tóba feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került. A tó kezelője, a Főkert Nonprofit Zrt. vizsgálja a körülményeket.

2016.07.19 15:04MTI

Balogh Eszter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense kedden arról tájékoztatta az MTI-t: a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn mintát vettek a vízből, azt követően, hogy két kacsa elpusztult a tóban.

Hozzátette, a vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, jelenleg a vizsgálat eredményére várnak.

A Liget Budapest hétfő este közölte a Facebook-oldalán: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a városligeti tó vizébe. Azt írták, a Városliget Zrt. a rendőrség, a csatornázási művek és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy mihamarabb elhárítsák a veszélyt. Arra kértek mindenkit, hogy további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától és különösen figyeljenek arra, hogy a háziállataik ne érintkezzenek a vízzel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére kedden azt közölte: hétfő délután kaptak bejelentést arról, hogy feltehetően vízszennyezés történt a városligeti tóban, amely a főváros XIV. kerületében, a Kós Károly sétányon található. A tóban több vadkacsa elpusztult.

Azt írták, a rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket, és az eset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága feljelentés-kiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt.

A Főkert Nonprofit Zrt. az MTI érdeklődésére ugyancsak kedden közölte: vizsgálják az eset körülményeit. Hozzátették: a tóból az illetékes hatóságok hétfő este többször vízmintát vettek, amint meglesz a vizsgálatok eredménye, tájékoztatják a lakosságot.

Jelezték továbbá, hogy a Főkert Zrt. mint a tó kezelője folyamatosan végzi a szükséges munkálatokat; az algamentesítésekről "biológiailag aktív, vegyszermentes adalékokkal, szakcég bevonásával gondoskodik".


A helyi médiajelentések kitérnek arra, hogy a támadős előtt a férfi utalásokat tett arra, hogy a nők túl könnyedén vannak öltözve.

Azonban Raphael Ballard francia ügyész az AFP-nek azt mondta, a támadás indítékai még nem tisztázottak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.