Jog

A fővárosban ötből négy indítványra elrendelik az előzetes letartóztatást

Tavaly az ügyészség 1437 ember előzetes letartóztatására tett indítványt a főváros területén.

2016.07.07 14:07MTI

A fővárosban ötből négy előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványnak ad helyt a bíróság - ismertette Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, cáfolva azt a közhiedelmet, hogy a bíróság minden ilyen ügyészi kezdeményezésnek helyt adna.

Tavaly az ügyészség 1437 ember előzetes letartóztatására tett indítványt a főváros területén, és a nyomozási bírói feladatok ellátására kijelölt Budai Központi Kerületi Bíróság 1178 gyanúsítottal szemben rendelte el egy hónapra a legszigorúbb kényszerintézkedést. Ez 82 százalékos aránynak felel meg, a többi esetben a bíróság szabadlábra helyezés vagy enyhébb kényszerintézkedés - házi őrizet vagy lakhelyelhagyási tilalom - mellett döntött - mondta a szóvivő.

Póta Péter hangsúlyozta: az előzetes letartóztatás nem lehet előre hozott büntetés, a szabadságelvonás csak a feltétlenül szükséges esetben és ideig tarthat.

Múlt évben a fővárosban 163 érintett házi őrizetét és 116 esetben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A bírák mérlegelik az érintett előéletét, személyi, családi, vagyoni körülményeit, így azonos súlyú bűncselekmények esetében is születhet eltérő kényszerintézkedésről szóló döntés.

Általános feltétel, hogy az érintett a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható legyen, az előzetes letartóztatás pedig azt a célt szolgálja, hogy a szökés és elrejtőzés, a bűnismétlés, a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye kiküszöbölhető legyen. A törvény felsorolja azokat az okokat, amelyek esetében az előzetes letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés is elegendő. Ilyen a bűncselekmény jellege, az eljárás időtartama, az érintett személyi és családi körülményei, különösen az egészségi állapota, idős kora vagy az eljárás során tanúsított addigi magatartása.

A bíróság dönthet enyhébb kényszerintézkedésről akkor is, ha az ügyész előzetes letartóztatást indítványoz. Ha azonban valaki megszegi az enyhébb kényszerintézkedés szabályait vagy újabb bűncselekményt követ el, előzetes letartóztatása elrendelhető - jelezte Póta Péter.

A szóvivő felidézte: korábban nagy port kavart az a szabály, hogy súlyos bűncselekmények elkövetőinek megszűnt az előzetes letartóztatásuk mielőtt befejeződött volna a büntetőeljárás. Ezt a hiányosságot azóta rendezte a jogalkotó, 15 évnél több vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmények esetében nincs korlátja az előzetes letartóztatásnak.

A hatályos szabályozás értelmében az előzetes letartóztatás ügydöntő határozat hiányában megszűnik egy év után, ha az eljárás legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető, két év után, ha legfeljebb öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető és három év után, ha legfeljebb tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatt rendelték el.

A házi őrizet helyét a bíróság jelöli ki, és az érintettnek folyamatosan ott kell lennie mondta a szóvivő. A házi őrizet helyét azonban maga választhatja meg az érintett, erre különös példaként említette a tescós rabló esetét, aki egy kempinget jelölt meg erre.

A házi őrizet szabályainak betartását a rendőrség ellenőrzi, vagy járőr segítségével, vagy folyamatos ellenőrzéssel, vagy technikai eszközzel. Elektronikus lábbilincs alkalmazására 2013 óta van lehetőség, a Fővárosi Törvényszék szerint a rendszer működéséről kedvezőek a tapasztalatok.

A legenyhébb kényszerintézkedés a lakhelyelhagyási tilalom, amely a Fővárosi Törvényszék adatai alapján jellemzően egy vagy több megye, város vagy kerület elhagyásának tilalmát jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.