Hortobágyi robbanás

Hősi halottá nyilvánítják a négy tűzszerészt

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják Sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.

2016.07.01 21:58MTI

A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - mondta a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A miniszter elmondta, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. "Négy kiváló katonát vesztettünk el" - emelte ki a vezérezredes.

A tájékoztatón elhangzott: egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció.

A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

Benkő Tibor és Simicskó István is részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjai, hozzátartozói számára.

MTI Czeglédi Zsolt

Katonai lánctalpas szállítójármű a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton 2016. július 1-jén. A bombázótéren az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat végeztek. Az egyik robbanótest, egy második világháborús bomba a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben négy tűzszerész életét vesztette.

Áder János részvétnyilvánítása

Nemzetünk minden tagja nevében, a hadsereg főparancsnokaként, őszinte részvétemet fejezem ki a szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztett honvédeink családtagjainak, szeretteinek és bajtársainak - írta Áder János köztársasági elnök a pénteken elhunyt négy tűzszerészre emlékező részvétnyilvánításában.

"Akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el" - olvasható az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Honvédeink emlékét kegyelettel megőrizzük - írta az államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.