Oktatás

Júliustól négy karral kezdi meg működését a kecskeméti egyetem

A kecskeméti egyetem létrejöttével, és ezen belül a kutató és a tudományos tevékenység átalakításával egy, az eddigieknél magasabb szintű képzési formával jobbá válik a képzés.

2016.07.01 04:30MTI

A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjával júliustól négy karral kezdi meg működését az új alkalmazott tudományok egyeteme Kecskeméten és Szolnokon - tájékoztatta a Kecskeméti Főiskola rektora az MTI-t.

A Pallasz Athéné Egyetem keretei között a Kecskeméti Főiskola jelenlegi három kara a profilt pontosabban kifejező elnevezésekkel folytatja a munkát. Így lesz GAMF műszaki és informatikai kar, kertészeti és vidékfejlesztési kar, valamint pedagógusképző kar. A Szolnoki Főiskola három tanszékéből létrejövő gazdálkodási karral csatlakozik az új intézményhez - mondta Ailer Piroska, aki egyben az integrációt előkészítő bizottság elnöke is.

Az elmúlt tíz hónapban elkészült az új intézmény szervezeti és működési szabályzata, valamint az egyetem stratégiai dokumentuma, az intézményfejlesztési terv is. A szabályzatot a július 1-jei alakuló szenátusi ülés fogadja majd el, hogy ezzel hivatalosan is létrehozzák az új intézményt - tette hozzá a rektor.

A kecskeméti egyetem létrejöttével, és ezen belül a kutató és a tudományos tevékenység átalakításával egy, az eddigieknél magasabb szintű képzési formával és még több végzett hallgatóval lehetővé válik a város és a régió munkaerőpiacának még célzottabb segítése - fogalmazott Ailer Piroska.

A jövőt illetően a rektor elmondta, mindenképpen szeretnék a képzési kínálatot szélesíteni, és tovább folytatódik a duális képzés fejlesztése is. Bíznak benne, hogy öt éven belül a leendő egyetem elsőéveseinek mintegy tíz százaléka tanul majd ebben a képzési formában - hangsúlyozta a rektor.

Ailer Piroska közölte, terveik szerint 2017-18-ban a műszaki és informatikai karból kiválva létrejöhet - a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatásával - egy gazdaságtudományi kar is, szintén kecskeméti központtal. Az alapítványtól már eddig is sok támogatást kaptak, egyebek mellett tananyagfejlesztésre és az oktatók továbbképzésére, valamint a leendő hallgatókat, vendégoktatókat és a kutatókat segítő ösztöndíjak formájában. Az alapítvány hozzájárul továbbá egy XXI. századi campus felépítéséhez és működtetésének finanszírozásához is. Az építés feladatát a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. látja el. Az oktatási épületeket - a volt kórház területén - várhatóan 2017-ben adják át.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az MTI-nek elmondta: a két főiskola integrációjával kialakuló új intézménnyel Kecskemét egyetemi várossá válik. Ez pedig egy olyan rang, ami kifejezi: itt találkozik a hagyomány, a tudás, a megújulás és a jövő. Mert egyetemi város az, ahol az "új generáció szellemisége és lendülete mindent magával ragad" - fogalmazott.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét az elmúlt tíz évben soha nem tapasztalt fejlődésen ment keresztül. Az egyetem létrehozása volt az a mérföldkő, amely most "teljessé teszi, megkoronázza" ezt a történelmi korszakot - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.