Kényszerintézkedés

Liget Budapest - Az előállított aktivista azt állítja, hogy megsérült a válla

A Városliget Zrt. székháza elől vasárnap előállított aktivista azt állítja, hogy a rendőrség közlésével ellentétben a vele szemben alkalmazott kényszerintézkedés során megsérült a válla, abból egy 6-8 milliméteres csontdarab letört.

2016.06.28 13:46MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett keddi, budapesti sajtótájékoztatón Sebestyén Eszter azt mondta, az ügyében eljáró VI. kerületi kapitányság félretájékoztathatta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK). Hangsúlyozta, hogy a rendőrségről vitte el a mentő kivizsgálásra és az ott készült ambulánslapból a kerületi kapitányság is kapott egy példányt. Az ambulánslapon az összes zúzódását felsorolták, és azt is feltüntetették, hogy a vállában az egyik csontból letört egy 6-8 milliméteres darab - emelte ki.

Az aktivista elmondta, hogy vasárnap este egy "Itt például jól nézne ki egy fa" feliratú sablont akartak festékkel körbefújni, amit a Kétfarkú Kutya Párttól kaptak kölcsön. Szavai szerint miközben guggolt, a biztonsági őr hátulról rátámadt, kirántotta a támaszkodó kezét, majd társaitól elvette a sablont, amit "gyakorlatilag megsemmisített". Közölte, hogy ezt követően - sértettként - a 112-es segélyhívó számot tárcsázva ő hívta ki a rendőröket. Sebestyén Eszter a továbbiakat úgy írta le, hogy egy körülbelül negyedórás normális hangvételű beszélgetés után a rendőrök hirtelen elkapták és "összecsomagolták". Hozzátette, hogy csak ezt követően szólították fel arra, hogy ne álljon ellen.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem látta azt, a rendőrség honlapján közzétett iratot, amelyikben a BRFK állítása szerint, elismerte, hogy nem sérült meg. Újabb kérdésre leszögezte: eddig még nem hallgatták ki, csak rabosították és egyedül csak a rabosításról szóló papírt írta alá, mást nem.

Amikor megmutatták neki a dokumentum police.hu-n közzétett felvételét, azt mondta, nem emlékszik, hogy azt aláírta volna.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője arról beszélt, hogy vasárnap este a Ligetvédő mozgalom tartott tiltakozást a Városligetben és ott "rendőri atrocitásokra is sor került". A politikus azt követelte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy indítson eljárást a Közlekedési Múzeumnál "erőszakoskodó kopaszok" és a "velük egy követ fújó" rendőrök ellen. A párt írásbeli kérdést is benyújt a belügyminiszternek - tette hozzá.

A BRFK az MTI érdeklődésére válaszolva korábban azt közölte, hogy vasárnap éjjel több bejelentés is érkezett, mert egy Dózsa György úti épület vagyonőre, illetve az épület előtt lévők között vita alakult ki. A rendőrök a helyszínen lévőket igazoltatták és megadták a jogi felvilágosítást. Úgy fogalmaztak: adataik szerint S. Eszter azt mondta, hogy az épület előtt szeretett volna egy falfestést elhelyezni, de az épületben lévő biztonsági őr ezt megakadályozta az aktivista kezének lefogásával. Közölték továbbá, hogy felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért a rendőrök S. Esztert elfogták és előállították. Mivel ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben - mint fogalmaztak -, a szükséges mértékben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ezután csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra elvitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. S. Eszter panasszal nem élt, és úgy nyilatkozott, hogy előállítása alatt sérülése nem keletkezett - közölte a BRFK.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.