Népszavazás

Az NVI befejezte a Kész Zoltán által összegyűjtött aláírások ellenőrzését

A Nemzeti Választási Iroda keddre befejezte a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését, jelenleg az utóellenőrzést végzik.

2016.06.28 13:42MTI

A Kész Zoltán által benyújtott és az NVB által hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Az íveken lévő személyes adatokat összevetették a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatta, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta: Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, közülük 15 548-at ellenőriztek. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amikor az Országgyűlés köteles elrendelni a népszavazást - az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Az NVI elnöke elmondta: az ellenőrzött íveken 106 ezer 234 érvényes aláírást találtak, és volt 19 657 érvénytelen is. Az érvénytelenség 4 605 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 15 052 esetben pedig más okból volt érvénytelen az aláírás. Például 2650 esetben hiányosan töltötte ki az adatait a választópolgár, 11 342 esetben pedig a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen azonosítható, volt 946 olyan aláírás is, amikor a választópolgárnak az aláíráskor nem volt választójoga.

Pálffy Ilona elmondta: jelenleg az érvénytelen aláírások utóellenőrzése folyik, azaz még egyszer megnézik az érvénytelen aláírásokat. Az ellenőrzés eredményéről várhatóan a jövő hét elején tájékoztatják a Nemzeti Választási Bizottságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.