Terror

Sok halott három dél-jemeni robbantásos merényletben

Legalább 17 ember életét vesztette, és 15-en megsebesültek hétfőn Dél-Jemenben három, vagy négy különböző, de nyilvánvalóan összehangolt pokolgépes támadásban.

2016.06.28 08:53MTI

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett. A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja pánarab televízió úgy tudja, hogy négy robbantás történt. A támadásokkal a jemeni biztonsági erőket vették célba Mukalla kikötővárosban – közölték egészségügyi és biztonsági források.

A merényleteket akkor követték el, amikor a muszlim böjti hónapot, ramadánt tartó katonák és a biztonsági erők tagjai a naplementét követően megtörhették a napi böjtöt. Az Iszlám Állam a dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökségen keresztül jelentkezett a támadások elkövetőjeként.

Mukallát április végén foglalták vissza a jemeni hadsereg katonái az Arab-félsziget al-Kaidájától (AQAP), miután a nemzetközi terrorhálózat több mint egy évig ellenőrzése alatt tartotta.

A belháború sújtotta Jemen északi felét az Irán támogatását élvező, lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. A felek jelenleg az ENSZ támogatását élvező, de eddig jelentős előrelépést nem eredményező béketárgyalásokat folytatnak Kuvaitban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.