Oktatás

Idén is LESZ francia nyári egyetem Budapesten

A francia nyelv továbbra is meghatározó szerepet tölt be Magyarországon.

2016.06.25 03:30MTI

Az ország és a régió franciatanárait várják egyhetes továbbképzésre az ötödik nyári egyetemre július 4. és 8. között a fővárosban - közölte a Budapesti Francia Intézet az MTI-vel.

A Budapesti Francia Intézet, a Franciatanárok Egyesülete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Francia-Magyar Egyetemközi Központ által szervezett nyári egyetem keretében indul el az IF-Prof Hongrie elnevezésű új internetes platform, amely a magyarországi franciatanárok virtuális kapcsolattartását segíti elő.

A továbbképzés másik újdonsága, hogy a TV5 Monde televíziós csatorna Destination Francophonie című műsora összeállítást készít a nyári egyetem eseményeiről. Ivan Kabakoff, a csatorna világszerte ismert műsorvezetője nemcsak kamerákkal lesz jelen az eseményeken, hanem előadást is tart a képzésben részt vevő tanároknak - írták.

Kitértek arra is, hogy a francia nyelv továbbra is meghatározó szerepet tölt be Magyarországon: huszonötezerezer franciául tanuló diák, nyolcszáz franciatanár, tíz két tanítási nyelvű francia tagozatos iskola, a Budapesti Francia Intézet, országszerte öt Alliance Francaise szervezet és számos felsőoktatási intézmény vesz részt a francia nyelv terjesztésében. Emellett a francia kormány továbbtanulási lehetőséget is biztosít Franciaországban, idén 79 magyar hallgató tanulmányi ösztöndíját finanszírozza.

Mint írták, a munkaerőpiacon igen fontos a több nyelvre kiterjedő nyelvismeret, a szülők is egyre gyakrabban választják gyermekeik számára a francia nyelvet. A budapesti francia gimnáziumban, valamint a francia két tanítási nyelvű iskolákban egyre erősödő túljelentkezés tapasztalható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.