95 ember ellen emeltek vádat

Értékes járműveket megszerző bűnszervezet pere kezdődött meg Tiszafüreden

95 ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt.

2016.06.21 15:13MTI

Nagy értékű gépjárművek megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon.

A Karcagi Járási Ügyészség 95 ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt - közölte a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Papp Judit ismertette a vád lényegét, amely szerint a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban - Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában - autókölcsönzők képviselőit megtévesztve nagy értékű, prémiumkategóriás autókat béreltek lopás szándékával. Az autókat szervezetten Magyarországra szállították és értékesítették.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár mintegy egymilliárd forint.

A sajtószóvivő hozzátette: a vádlottak között igen nagyfokú munkamegosztás volt. A vádirat szerint a szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A "donorok" pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez.

Papp Judit arról is beszámolt, hogy a szervezői feladatokat ellátó vádlottak pénzt ígérve vették rá a "strómanokat" - vagyis a végrehajtókat - arra, hogy lopási szándékkal béreljenek autókat. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük.

A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik az egyedi azonosító meghamisítását és a magyarországi forgalomba helyezést követően azokat magyar hatósági jelzéssel értékesítették tovább, esetenként alkatrészenként is.

Papp Judit az MTI kérdésére elmondta: a mintegy egymilliárd forintos kárból 42 gépkocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy - a lefoglalásokkal együtt - körülbelül száz járművet érint. Egy-egy gépjármű értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti.

Megjegyezte, a gyanúsítottak túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.

A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a keddi tárgyaláson. Az ügyben ketten kerültek előzetes letartóztatásba, hárman házi őrizetben vannak, két vádlottra lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Több vádlott más bűncselekmény miatt van előzetesben vagy a szabadságvesztését tölti - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a sajtószóvivő kitért arra: a 95 vádlott közül öt-tíz ember "kezében futottak össze a szálak".

Az ügy tárgyalása szerdán folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.