Illegális bevándorlás

Elkezdődött a nagyfai fogolyzendülés tárgyalása

A vádirat ismertetésével kedden elkezdődött a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen tavaly ősszel történt fogolyzendüléssel vádolt tíz férfi pere a Szegedi Törvényszéken.

2016.06.14 10:43MTI

A tárgyalásra a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgárságú vádlott közül csupán az utóbbit vezették elő. Két vádlott - miután előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette - ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A vádirat szerint tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet egyik körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe, vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A szerb férfit embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra ítélte a bíróság.

A körletben október elejétől - mivel a kitoloncolásokat nem lehetett végrehajtani - egyre nőtt a feszültség, a fogvatartottak éhségsztrájkot kezdtek, ablakokat törtek ki. Október 22-én éjszaka az egyik zárkában nyolcan elhatározták, hogy elbarikádozzák magukat, éhségsztrájkba kezdenek, és felmerült köztük a közös öngyilkosság lehetősége is. A lecsavarozott emeletes ágyakat felfeszítették, kettétörték és a bútorokkal eltorlaszolták a befelé nyíló zárkaajtót. A történteket a másnap reggeli körletellenőrzésen vették észre az őrök. A rendőrök és a büntetés-végrehajtási (bv-) intézet vezető tárgyalni kezdtek a fogvatartottakkal, akik azt szerették volna elérni, hogy szabadon távozhassanak.

A zendülés híre gyorsan elterjedt és folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is. Egy másik zárkában két fogvatartott kézzel, illetve székkel kitörte az ablakokat, egy másik zárkában - eddig még nem azonosított emberek - összetörték az ablak- és ajtóüvegeket, valamint megrongálták a fűtésrendszert, és a kiömlő víz miatt az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés továbbterjedésének megakadályozása érdekében jelentős rendőri és bv-erőket vezényeltek a helyszínre és részleges riadót is elrendeltek. A folyamatos tárgyalások hatására - részben az eseményektől függetlenül helyszínre érkező nemzetközi ellenőröknek köszönhetően - az intézetben enyhült a feszültség, este tíz után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették.

A tárgyalás a vádlottak nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.