Emberi jogok

Kaposváron kínozzák a rabokat az ombudsman szerint

Székely László súlyos szabálytalanságokat tárt fel az MNO szerint a helyi börtönben. Például az intézmény kápolnájában kellett meztelenre vetkőzniük a fogvatartottaknak.

2016.06.09 08:19MTI

Súlyos jogsértéseket tapasztalt a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az ombudsman - írta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Székely László alapjogi biztos jelentésére hivatkozva. A cikk szerint a kaposvári börtönben olyan magánzárkát használnak, amelyeket korábban már az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága is alkalmatlannak nyilvánított, a fegyelmi zárkának csupán egyetlen 60x60 centiméteres, a fogvatartott által nem nyitható ablaka van.

A jelentés a fogvatartottak megalázó motozásáról is beszámol: a raboknak az intézet kápolnájában meztelenre kell vetkőzniük, majd leguggolniuk, hogy az őrök megtalálják az intim testrészekbe rejtett tiltott tárgyakat, drogokat. Emellett az intézet egészségügyi szakember-hiánnyal is küzd, az őröknek pedig rendszeresen túlórázniuk kell - olvasható a cikkben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.