Ítélet

Fegyházat kapott a 2005-ben elkövetett debreceni rablási kísérlet tettese

Fegyveres rablás kísérlete miatt jogerősen 3 év 6 hónap fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék kedden H. Zoltánt, aki ismeretlen társával 2005 januárjában ki akart rabolni egy pénzszállítót Debrecen belvárosában.

2016.05.31 16:58MTI

A törvényszék a vádlottat kötelezte 4,4 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is - közölte a törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel.

Tatár Tímea elmondta: a tényállás szerint H. Zoltán és társa 2005. január 19-én reggel megjelent a Piac utcai pénzintézetnél. Azt tervezték, hogy amikor megérkezik az értékszállító páncélautó, megszerzik a bankból kihozott pénzt. Magukkal vittek egy fegyverszerű tárgyat és a közelben leparkoltak.

Amikor a bankból visszatérő pénzszállító, be akart tenni a páncélautóba egy tízkilós zsákot, amelyben 330 ezer forintnyi pénzérme volt, odalépett a vádlott és társa. Egyikük a férfi melléhez nyomott egy kisméretű - feltehetőleg - játékfegyvert, majd megpróbálták a pénzeszsákot elvenni. Gázspray-vel lefújták a pénzszállítót - akit később arcon is ütöttek - és a bank biztonsági őrét, de a zsákot nem sikerült elvenniük.

Amikor a biztonsági őr elővette a fegyverét, a támadók elmenekültek, még az autójukat is hátrahagyták.

A rendőrök felfigyeltek a gazdátlan autóra, majd miután nem ment érte senki, elszállították. Az elkövetők kilétére évekig nem derült fény, így az eljárást felfüggesztették.

Az aktákat 2012-ben nyitották meg újra, amikor a bűnügyi szakértői intézet azonosított egy DNS mintát, amelyet az autóban egy cigarettacsikkről rögzítettek. Az így azonosított tanú elmondta, hogy H. Zoltán használta az ominózus járművet.

Később H. Zoltánra még ketten tettek terhelő vallomást. Az egyik tanú például, aki a börtönben H. Zoltán cellatársa volt, olyan információkat tudott, amelyeket csak a tettes árulhatott el neki. H. Zoltán poligráfos vizsgálata szintén hozott eredményt: azoknál a szavaknál jelzett fiziológiai változást, amelyeknek jelentőségük volt az ügyben, igaz, ezt bizonyítékként nem használhatta fel a bíróság.

H. Zoltán mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, ismeretlen társának kilétére pedig azóta sem derült fény - tájékoztatott a bírósági szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.