Nyertesek

A Közbeszerzési Hatóság tavaly 1931,6 milliárd forint értékű sikeres közbeszerzést bonyolított le

A kis- és középvállalkozások (kkv) tavaly a benyújtott közbeszerzések közel 84 százalékát nyerték meg, ami a sikeres eljárások összértékének 51,3 százalékét tette ki.

2016.06.01 05:30MTI

A Közbeszerzési Hatóság tavaly 14 127 eredményes közbeszerzési eljárást bonyolított le, 1931,6 milliárd forint összértékben - közölte a hatóság kedden az MTI-vel, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén elfogadta a szervezet 2015-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

A közlemény szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) tavaly a benyújtott közbeszerzések közel 84 százalékát nyerték meg, ami a sikeres eljárások összértékének 51,3 százalékét tette ki.

A közbeszerzésekben az elmúlt 10 évben átlagosan a magyar éves bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát költötték el, az építőipar, árubeszerzés és szolgáltatások közel egyharmad-egyharmad arányban részesedtek a felhasznált összegekből.

A hatóság keretében működő független jogorvoslati szervezet, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly 951 jogorvoslati eljárást tárgyalt, az átlagos ügyintézési időtartam 24 napra javult és a jogsértést megállapító határozatok ellen közel 15 százalékos arányban nyújtottak be bírósági keresetet, ami az elmúlt 20 év legjobb adata - tették hozzá.

A közlemény idézi Rigó Csaba Balázst, a Közbeszerzési Hatóság elnökét, aki a gazdasági bizottság keddi ülésén kifejtette: a tavaly novemberben életbe lépett közbeszerzési törvény bővítette a Közbeszerzési Hatóság feladatait, az új szabályok szerint a hatóság végzi a megkötött szerződések módosításának és teljesítésének részletes ellenőrzését.

A hatóság eddig 85 közbeszerzési eljárást vizsgált, amelyek miatt 7 büntetőjogi feljelentést, 28 közbeszerzési jogorvoslati és 5 törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, illetve két esetben bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodának - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.