Bozóttűz

Sokat küzdöttek Miskolcon a súlyosan megégett kisfiú életéért

Életveszélyes állapotban mentőhelikopter vitte vitte a miskolci megyei kórházba, azóta 16 műtétet hajtottak rajta végre.

2016.05.30 13:12ma.hu

Meggyulladt egy kisfiú ruhája az égő bozót tüzétől még márciusban, a Borsod megyei Sályon - írja a hirado.hu. Testének mintegy 80 százaléka megégett, negyedfokú égési sérüléseket is szenvedett. Életveszélyes állapotban mentőhelikopter vitte vitte a miskolci megyei kórházba, azóta 16 műtétet hajtottak rajta végre.

A fiú nejlonruhája játék közben kapott lángra, miközben a házuk mellett játszott. Még mindig életveszélyes állapotban van – jelentette az M1 tudósítója hétfőn a miskolci intézményből.

Kritikus volt az első két nap

Bolyos Aranka, a gyermekintenzív osztályvezető főorvosa elmondta: a gyereket a tizedik hete kezelik. Nem csak súlyos és kiterjedt külső égést szenvedett, hanem kifejezett és súlyos légúti égést is – közölte.

Az első 48 óra rendkívül kritikus volt a fiú számára: már a helyszínen szabad légutat kellett neki biztosítani, a mentőegység pedig nem találva más vénázási lehetőséget, csontba adott infúzión keresztül kezdte sokktalanítani.

A kórházban egy órán belül műteni kellett, a páncészerű bőr, a mellkasi égések miatt bemetszéseket kellett elvégezni, gégekanült behelyezni – számolt be az előzményekről Bolyos Aranka.

A második héttől kezdve a fertőzéstől való védelem került előtérbe és egyebek mellett a naponta végzett kötéscserék, a műtétek kapcsán a bőrhőmérséklet, a maghőmérséklet megfelelő szinten tartása volt a feladat és az, hogy energetikailag is megfelelő állapotba kellett hozni a fiút ahhoz, hogy a transzplantátumok tapadjanak.

Csak a kötözés két óra – minden nap

A gyerek tiszta tudatú, lehet vele kommunikálni. Beszélni nem tud a kanül miatt, de szájon keresztül, szívószállal iszik – tette hozzá a főorvos.

A gyerek gyógyításán egy egész team dolgozik a kórházban, csak a kötözés naponta két órát vesz igénybe – közölte az M1 híradójával Papp Rózsa, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház égési osztályának vezető főorvosa.

„Az első pillanattók kezdve tudható volt, hogy ez vár ránk és rá, hiszen láthatóan rendkívül kevés volt az ép saját bőr. Három napon belül elkeztdük a saját bőrsejt tenyésztését és intézkedtünk a kombinált bőrpótlás érdekében. Mindez rendkívül költséges, de szerencsére erre van központi finanszírozás” – mondta a főorvos.

Jelenleg a fiú testén a felszínek többsége fedett, az ízületek felett és a végtagokon vannak csak hiányok.

„Fel vagyunk készülve”

Az ország egyik égésközpontja a Borsod megyei kórház az országban, fel vannak tehát készülve az ilyen esetekre – közölte Csiba Gábor, a megyei kórház főorvos-főigazgatója. Mint elmondta, évente 150 megégett beteget látnak el, olyan súlyos esettel, mint a sályi kisfiúé, tavaly is volt dolguk.

„Nagyon nagy siker, hogy meg tudtuk menteni az életét” szögezte le a kórház vezetője.

Jól jön a segítség

A kisfiú ellátása naponta mintegy kétmillió forintba kerül – ezek csak a gyógyszerek, a kötszerek és az eszközök költségei. Elkél tehét a külső segítség, akár a kórház alapítványának javára, vagy eszközök formájában, hogy az ilyen jellegű sérültek ellátását könnyíthessék – hívta fel a figyelmet az M1 helyszíni tudósítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.