Oktatás

Palkovics: a régiók helyzetét javítják az egyetemi közösségi képzőközpontok

A fiataloknak meg kell kapniuk a lehetőséget, hogy szakmát, szaktudást szerezzenek, amellyel hozzájárulnak a családi gazdaságok sikereihez.

2016.05.28 14:19MTI

Magyarország versenyképessége szempontjából mindig is meghatározó volt, hogy miként tudott megélhetést és továbbtanulást biztosítani a vidéken élők számára, és a régiók versenyhelyzetének javítását szolgálják a szeptemberben induló egyetemi közösségi képzőközpontok is - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton a Zala megyei Felsőrajkon.

Palkovics László a Felsőrajki Nemzetközi Térségi Kiállítás és Vásár megnyitásaként beszélt arról, hogy a magyar történelem sikeres időszakaiban mindig fontos szerepe volt az agráriumnak.

A fiataloknak meg kell kapniuk a lehetőséget, hogy szakmát, szaktudást szerezzenek, amellyel hozzájárulnak a családi gazdaságok sikereihez. Ezt a célt szolgálják a felsőoktatási képzési központok, az agrárium versenyképessé tétele, valamint a középiskolai szakképzés átalakítása - fogalmazott.

A helyi termékeket felvonultató vásáron Palkovics László arról is beszélt, hogy a közösség ereje, egy térség lakosainak összefogása, együttműködése mindig visszatükröződik a helyi gazdaságok, termelők és vállalkozók sikereiben. Egy falu, egy város vagy egy régió ugyanis kizárólag az ott élők ereje, tenni akarása révén fejlődik - mondta.

A politikus kiváló lehetőségként utalt a vásárra, ami a térség értékeit, kultúráját és megtartó erejét mutatja, mert a termelők és a fogyasztók találkozása révén "nem névtelen és arctalan termékeket teszünk a kosarunkba". Hozzátette: a helyi kistermelők mellett szükség van a vásárlókra is, mert nélkülük "a helyi termékek kihalnak, a helyi értékek elhomályosulnak".

Palkovics László szerint a termelői vásár üzenet a térség fiataljainak, hogy lehetőség nemcsak Budapesten van, a környezetük, a közösségük számít azokra, akik helyben keresik a boldogulásukat. Az induló egyetemi közösségi képzőközpontok is azt szolgálják, hogy helyben hasznosítható, versenyképes tudáshoz jussanak az adott térségben tenni akaró fiatalok.

A Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület által szervezett, Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz), akkori polgármester kezdeményezésére négy évvel ezelőtt indult kulturális és gasztronómiai seregszemlén idén több mint 30 kiállító vett részt és tucatnyi művészeti csoport lépett fel. Nemcsak a közép-zalai vidék településeinek helyi termékeit és értékeit mutatta be a vásár, hanem a történelmi Zala megye - ma már határon túli - képviselői is jelen voltak a bemutatón, illetve több önkormányzat a közmunkaprogramok segítségével készült termékeit is bemutatta a látogatóknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.