Transzplantáció

Nem tilthatják meg a szervkivételt a hozzátartozók

A Magyarországon 25 éve működő Transzplantációs Alapítvány két fő tevékenysége az ismeretterjesztés és rehabilitáció. Feladatuk van bőven, az emberekben ugyanis rengeteg tévhit él a szervátültetésssel kapcsolatban.

2016.05.26 21:30ma.hu

Az alapítványnál dolgozók mindegyike érintett, Szalamonov Zsuzsa kuratórium elnök 21 évvel ezelőtt kapott új vesét, azóta teljes életet él, versenyszerűen sportol is - írja a hirado.hu.

Az első szervátültetést 1961-ben végezték Magyarországon. A műtét sikeres volt, mivel azonban az immunszupresszív gyógyszerek még nem voltak hozzáférhetők, a vesetranszplantáción átesett beteg 79 nap után meghalt.

Azóta gyorsabban és rutinosabban végzik a műtéteket, és nagyon sokat fejlődött a gyógyszerészet is. Azért, hogy a szervezet ne védekezzen a beültetett szerv ellen, az ne lökődjön ki, gyógyszerekkel gyengítik le az immunrendszert.

A szervbeültetések száma is folyamatosan emelkedik, különösen, amióta Magyarország az Eurotransplant teljes jogú tagja.

Transzplantáció után teljes életet lehet élni


A Transzplantációs Alapítvány a szervátültetésre váró, illetve az azon átesett gyerekek és családjaik rehabilitációjával foglalkozik.

Önkénteseik – akik között van családterapeuta, pszichológus, gyógypedagógus, testnevelő tanár, szociális munkás – abban segítenek, hogy a gyerekek teljes értékűnek érezzék magukat, a szüleik pedig ne tartsák búrában őket. Ne magántanulóként végeztessék velük a tanulmányaikat, hanem engedjék iskolába járni, sportolni, közösségbe a gyerekeket.

A szülőknek általában nehezebb feldolgozniuk azt a helyzetet, hogy a gyermekük éveken át, vagy akár születése óta beteg volt, és a transzplantáció után már nem ugyanúgy kell félteni, óvni, ápolni, mint azelőtt, mondta Szalamonov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szalamonov Zsuzsa 21 évvel ezelőtt kapott új vesét, azóta épp úgy él, mint bármelyik egészséges ember, versenyszerűen sportol is. Ahogy mondja, legfeljebb annyi a plusz, hogy ő tudja, milyen a halál szélén lenni, és még jobban becsüli az életet. A műtéten átesett emberek a szervátültetésük dátumát második születésnapjukként ünneplik.

Az alapítvány a rehabilitáció mellett az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt fektet, s ennek mindenki célcsoportja: a laikusok számára az Árnyék és fény című fotókiállítás képein mutatják be a szervátültetés folyamatát, a betegek és a meggyógultak mindennapjait.

Az orvosok figyelmét arra igyekeznek felhívni, hogy a potenciális donorokat tekintsék donoroknak. A betegeknek pedig 2010 óta évente négy-öt alkalommal szervez fórumokat az alapítvány.

A hazai jog a feltételezett belegyezésről szól

A transzplantációval kapcsolatban az emberekben számos tévhit él, a legsúlyosabb a szervkivételre vonatkozik. Itthon is az angolszász törvény él köztudatban, amerikai filmekből is ez ismert, vagyis, hogy az egyén előzetes beleegyezése szükséges ahhoz, hogy halála után a szerveit eltávolítsák.

Magyarországon azonban a feltételezett belegyezésről szól a törvény. Ha valaki életében nem tesz tiltakozó nyilatkozatot, akkor halála után a szervei eltávolíthatók, s ezt a hozzátartozóinak sincs joga megtiltani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.