Illegális bevándorlás

Két nap alatt 5600 embert mentettek ki a Földközi-tengerből

23 mentőakció történt, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

2016.05.25 08:39MTI

Az elmúlt egy napban háromezernél több migránst mentettek ki a Földközi-tengerből olasz és más hajók, két nap alatt pedig összesen ötezer-hatszáz embert emeltek a fedélzetükre - közölte a mentési missziót irányító olasz parti őrség. 23 mentőakció történt a Földközi-tengeren, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt.

liveuamap.com

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által a minap közölt adatok szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a "legjárhatóbb" a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával együtt számbelileg növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma. Többségük Líbiából indult útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé. A migránsok zöme afrikai országokból való, és egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.