Lássuk, hol nem szabad

Péntektől korlátozzák az e-cigarettát

Május 20-tól lép hatályba hazánkban az elektronikus cigarettára vonatkozó szabályozás: ennek értelmében ezentúl nem lehet elektronikus cigarettát használni közforgalmú intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és munkahelyen.

2016.05.19 11:26Havariapress

Kiterjed a tiltás az aluljárókra és a játszóterekre, illetve ez utóbbiak öt méteres körzetére is. Aki megszegi a rendelkezést, az egészségvédelmi bírságot kockáztat, melynek összege húszezertől akár ötvenezer forintig is terjedhet.

A szigorítást az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azzal indokolta, hogy az e-cigaretta nem tekinthető biztonságos terméknek, a fiatalok pedig ezzel nincsenek tisztában, ami a kipróbálás felé sodorja őket.

Míg a felnőttek többsége valóban inkább az ártalomcsökkentés, a kevésbé káros alternatíva választása, illetve a leszokás támogatása miatt választja az ilyen eszközöket a hagyományos dohánytermékek helyett, addig a fiataloknál ez nincs így: egyre nő ugyanis azon kiskorúak száma, akik a hagyományos cigarettázást soha nem próbálták ki, a nikotint kezdettől fogva elektronikus cigarettával juttatják a szervezetükbe.

Ráadásul arra sincs számottevő bizonyíték az ÁNTSZ szerint, hogy a dohányzást imitáló eszközök hatásos eszközei lennének a leszokás támogatásának.

Az illetékesek összességében arra számítanak, hogy a szabályozás hozzájárulhat a nikotint fogyasztók táborának csökkentéséhez, annál is inkább, mert az elektronikus cigaretták használatát világszerte számos országban korlátozzák már hasonló módon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.