Egyház

Felszentelték Veresegyház új katolikus templomát

Az ünnepségen Beer Miklós váci megyéspüspök kiemelte: míg Nyugat-Európában templomokat zárnak be, Magyarországon új templomok épülnek, ez büszkeséggel tölthet el mindenkit.

2016.05.15 02:30MTI
MTI Fotó: Illyés Tibor

Felszentelték Veresegyház új katolikus templomát, a Szentlélek templomot szombaton.

Az ünnepségen Beer Miklós váci megyéspüspök kiemelte: míg Nyugat-Európában templomokat zárnak be, Magyarországon új templomok épülnek, ez büszkeséggel tölthet el mindenkit.

"Magyarország jó úton jár" - tette hozzá. A megyéspüspök szólt arról is, hogy egy új templom minden egyházközség számára új lendületet ad, de az egész település is új életkedvet nyer.

Pásztor Béla, a település független polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a templom épült meg, hanem új parókiát is építettek, "láthatóvá" vált az egyház által fenntartott idősek napközi otthona és az építkezés sürgetővé tette a tájház megújítását is.

Elmondta, az építkezést a szokásosnál feszesebb tempóban kellett végezni, hiszen az alapkövet tavaly pünkösdkor tették le. A beruházás költségeit a város viselte együttműködve a katolikus egyházzal, a költség bruttó 1,2 milliárd forint volt.

A polgármester bejelentette: az egyházzal együttműködve terveik szerint 2017. szeptember 1-jén megnyílik a katolikus középiskola Veresegyházon.

A templom terveit készítő Nagy László veresegyházi építész, az egyházközség tagja az ünnepi eseményen egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomot díszítő képzőművészeti alkotások mind helyi és környékbeli művészek munkái.

Mint a templomot bemutató kiadványban olvasható, a város meglévő katolikus temploma, a Szent Erzsébet-templom felújítási munkálatai során vált egyértelművé, hogy jelentős régészeti értékeket rejt, de a megnövekedett közösséget sem tudta már befogadni, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy új templomot épít. A régi templom továbbra is megőrzi templomjellegét, de a múlt értékeinek bemutatását is szolgálja.

Az új templom és a hozzá kapcsolódó épületrészek számos közösségi teret kínálnak, így fő funkciója mellett közösségi események megtartására is lehetőséget nyújt. Az új épület összes hasznos területe csaknem 1700 négyzetméter, a templom nagy hajója 350, a kápolna 65, a karzat 95 négyzetméter. A 20 méter átmérőjű kupola legmagasabb pontja 12 méter, a templomtérben 328 ülőhely várja a hívőket.

A kivitelező ZÁÉV és a LATEREX a korábbi egyházi beruházások után először épített új templomot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.