Fák és fiókák

Tiltakozik a költési időben történő fakivágások ellen a madártani egyesület

A fa kivágása előtt emelőkosaras darus kocsi segítségével át kellene nézni a lombkoronát és a törzset, van-e benne lakott madárfészek, odú, majd ezt a munkát a fa kidöntése után még egyszer el lehet végezni.

2016.05.13 17:08MTI

Tiltakozik a költési időben történő fővárosi fakivágások ellen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely alternatív megoldásokat is ajánl.

A lakosság és a civil szervezetek nagy megütközéssel tapasztalták az elmúlt hónapokban, hogy a főváros több területén is történtek olyan fakivágások, melyeknek vélelmezhetően vagy bizonyítottan védett madarak estek áldozatául az Orczy-kertben vagy a Városligetben - emlékeztet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az egyesület.

Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási időszakban végzett fakivágás védett gerincesek - a madarak mellett elsősorban denevérek és a szaporulatuk - felesleges és elkerülhető sérülését, kínhalálát okozhatja, ami a természetvédelmi kár okozása mellett az állatkínzás tényállását is kimerítheti.

Az egyesület elfogadhatatlanak tarja, hogy a természet- és állatvédelmi törvények betartatásáért is felelős rendőrség, a megyei kormányhivatal vagy az ügyészség a megjelent hírek, információk birtokában saját hatáskörben nem indított vizsgálatot, vagy ha igen, erről nem adott hírt.

A közlemény felhívja a figyelmet: a gyakorlati madárvédelem és madármentés eszközrendszere azokban az esetekben is segíthet csökkenteni az okozott kárt, amikor a fakivágást az emberi élet védelme miatt a költési időszakban szükséges elvégezni. Ilyen megoldásra ekkor is csak az indokoltság valós felmérése és az egyéb lehetőségek vizsgálata után kerülhet sor - hangsúlyozzák.

Az azonnali fakivágás helyett alternatív megoldás lehet a terület elkerítése, lezárása úgy, hogy a lakosság információs táblákon a megfelelő tájékoztatást is megkapja.

Az MMA szerint a nemzeti parkok, az állatkertek vagy a civil szervezetek hozzáértő munkatársait is érdemes felkérni, hogy a fa kivágása előtt emelőkosaras darus kocsi segítségével átnézhessék a lombkoronát és a törzset, van-e benne lakott madárfészek, odú, majd ezt a munkát a fa kidöntése után még egyszer el lehet végezni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.