Fővárosi Közgyűlés

Bizottság fogja vizsgálni az Alstom-ügyet

A háromtagú bizottság összetételéről - a főpolgármester javaslatára - a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén dönthet.

2016.05.12 10:55MTI

Az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre a Fővárosi Közgyűlés.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester erről szóló előterjesztését 28 igennel, 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület csütörtökön rendkívüli ülésén.

A háromtagú bizottság összetételéről - a főpolgármester javaslatára - a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén dönthet.

Mint az elfogadott előterjesztésében olvasható, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

"A napokban nyilvánosságra került információk szerint két részletben összesen több mint 597 ezer euró áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól korábbi vezető baloldali politikus családi cégéhez" - olvasható a javaslatban.

Az Alstom kétes ügyeivel összefüggésben Magyarországon is büntetőeljárás folyik, az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy a 4-es metró szerelvényeinek beszerzésével összefüggésben a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot is jelentős vagyoni hátrány érte. Az ügyben jelenleg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanújával - áll az előterjesztésben, amely szerint a fenti tények több súlyos megválaszolandó kérdést vetnek fel, többek között szükséges megvizsgálni az akkori döntéshozási mechanizmusok működését, a szerződéskötések körülményeit és az érintettek felelősségét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.