Elhúzni egymás nótáját

Tarlós: a lehetőségekhez mérten a jövőben is támogatjuk a Budapesti Fesztiválzenekart

Az idei hatvanmillió forintot megkapják.

2016.05.09 08:53MTI

A Budapesti Fesztiválzenekar a főváros anyagi kereteinek megfelelően kap majd támogatást a jövőben is, az idei hatvanmillió forintot megkapják - erről Tarlós István főpolgármester beszélt az ATV hétfői Start című műsorában.

Tarlós István úgy fogalmazott, hogy Fischer Iván karnagy "nagy örömömre békülékeny hangot ütött meg, ez azt jelenti, belátta, hogy ez a helyet, ebbe belenyugodott, ezek után a hatvanmilliót persze ott fogjuk hagyni. Jövőben is annyit fogunk adni támogatásként, amennyit a keretek megengednek".

A főpolgármester emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött a fesztiválzenekarnak nyújtandó támogatás mértékéről. Szavai szerint éppen ő és kulturális helyettese kardoskodott amellett, hogy kapjon támogatást a fesztiválzenekar, ugyanis - mint fogalmazott - "voltak olyan, eléggé markáns és erőltetett álláspontok, hogy ne adjunk semmit".

Tarlós István szerint "szinte úgy néz ki", mintha a Fővárosi Közgyűlés valami kötelességmulasztást követett volna el. Ez nem egészen így van, a fesztiválzenekar támogatása egy önként vállalt feladat - hangsúlyozta a főpolgármester megjegyezve azt is, hogy az önkormányzatnak jogilag semmi köze sincs a fesztiválzenekarhoz.

Hangsúlyozta: annyit tudnak adni önként vállalt feladatokra, amennyi jut.

Tarlós István kitért arra is, hogy ha fesztiválzenekar olyan nehéz helyzetben lenne, akkor nem több százmilliós nyereséget könyvelne el évente és nem lenne értékpapírba fektetve több mint egymilliárd forintja.

Ha valaki nyolc százalékkal kevesebbet közpénzt kap mint korábban, az miért akarja lemondani a szereplések harminc százalékát - vetette fel a főpolgármester, aki a Magyar Narancs 2000. április 6-i számának írását idézve felidézte, hogy Fischer Iván, a zenekar vezetője ugyanilyen ügyben összeveszett Demszky Gábor akkori szabaddemokrata főpolgármesterrel.

Tarlós István elmondta azt is, február 8-án volt nála Fischer Iván és jelezte neki, hogy "baj van (...) az önkéntes támogatással", és azt közölte vele, mindent meg fog tenni, hogy kapjanak támogatást, de várjanak, mert a dolog körül probléma van.

Tehát nem igaz, hogy nem volt előzetes jelzés - jegyezte meg.

A Budapesti Fesztiválzenekar a közönséggel közös zenéléssel demonstrált szombaton a Vörösmarty téren, tiltakozva a Fővárosi Közgyűlés döntése ellen, amely 260 millióról 60 millióra csökkentette az együttes támogatását. Fischer Iván szombaton azt hangoztatta a demonstráción: "szeretnénk megígérni, hogy egy kis visszaesés után nem fogjuk cserbenhagyni Budapestet". Továbbra is zenélni fogunk, találkozni fogunk - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.