Érettségi

Ókori szövegek értelmezése a magyar írásbeli szövegértési feladatai között

Megkezdődtek a magyar írásbeli érettségik országszerte a középiskolákban hétfő reggel.

2016.05.02 08:48MTI
MTI/Bodnár Boglárka

A diákoknak a vizsga első részében - az eduline.hu értesülése szerint - Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezniük. A szövegalkotási feladatok között Csoóri Sándor, Tamási Áron, illetve Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula művei szerepelnek.

A papiruszok világából című, 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja.

A szövegértési rész után következtek a szövegalkotási feladatok.

Az oktatási portál információi szerint ezek között érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Választhatják Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának értelmezését vagy Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez, illetve Illyés Gyula Bartók című alkotásának összehasonlító elemzését.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldották meg, és e feladatlapok beadása után kezdhették meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A magyar mint idegen nyelv tárgy írásbeli érettségi vizsgája négy elkülönülő részből áll: a diákok az "Olvasott szöveg értése", a "Nyelvhelyesség", a "Hallott szöveg értése" és az "Íráskészség" feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli teljes időtartama 180 perc.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1161 helyszínen 74 662 vizsgázó, emelt szinten 51 helyszínen 1868 vizsgázó tesz érettségit.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 62 helyszínen 132 diák írásbelizik. Ebből a tárgyból csak középszintű érettségi vizsgát lehet tenni.

MTI/Mohai Balázs


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.