Formás szerkezetek

Bőgőshajókat bocsátottak vízre Felsődobszán

A most vízre tett, nyolcféle fából készült, evezővel hajtott két hajó egyenként tizennégy személyes.

2016.04.30 01:37MTI
bogoshajo.blog.hu

Két bőgőshajót bocsátottak a Hernádra pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobszán, a vízi járművek a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Duna-Régió Vízi-turisztikai Szövetség Együtt a vízen - vízitúrázz otthon projekt keretében készültek el.

Az eseményen Ruszinkó Ádám, a szaktárca turizmusért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minőségre törekvés viszi előre a turizmus ügyét.

Szólt arról, hogy az uniós források turisztikai célokra is érkeznek, a 2014 előtti uniós ciklusban 250 milliárd forint állt rendelkezésre turisztikai célokra, míg a következő hét évben akár 300 milliárd forint is juthat erre, amely "nemcsak munkahelyeket teremt, de erősíti a hazaszeretetet is."

Ismertette, hogy az országban 450 ezren élnek a turizmusból.

A Duna-Régió Vízi-turisztikai Szövetség új szemléleti alapon kezdte meg turisztikai hálózatépítő tevékenységét, az egyes vízi régiók között alakít ki társadalmi alapon szerveződő hálózatos együttműködést, amelynek egyik pillére az "Együtt a vízen" vízi-turisztikai, ifjúságnevelési és családi rekreációs mozgalom - ezt már Pándi László, a szövetség ügyvezető elnöke mondta.

A szövetség és a szaktárca által támogatott projektben négy Hernád menti település - Felsődobsza, Pere, Hernádbűd és Gibárt - fogott össze, hogy kiaknázza a vízi értékekben és az érintetlen tájban rejlő turisztikai lehetőségeket. A projekt keretében elkészített bőgőshajókat az önkormányzatoknál lehet bérbe venni turisztikai programokra.

A bőgőshajókat eredetileg a folyami hajózásban használták, a fából készült járművek az orrtőkén alkalmazott, a nagybőgő nyakára emlékeztető csiga alakú díszről kapták nevüket. A most vízre tett, nyolcféle fából készült, evezővel hajtott két hajó egyenként tizennégy személyes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.