Kormány

Rétvári: az elmúlt hat évben a fejlesztések jellemezték az egészségügyet

A kórházak épületfejlesztésére több mint 300 milliárd forintot, s műszerbeszerzésekre is több mint 100 milliárd forintos forrást fordítottak.

2016.04.26 09:01MTI

A 2010 előtti folyamatos forráskivonások, a privatizáció és a szocialista kormányok üzleti szemlélete után az elmúlt hat évben jelentős mértékű fejlesztések jellemezték a magyar egészségügyet - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedd reggel az Országgyűlésben az egészségügy helyzetéről tartandó parlamenti vitanapot megelőzően az MTI-nek.

Mint kifejtette: 2010 előtt egy üzleti alapú egészségügy épült: "a szocialista időszakot a pénzkivonás jellemezte", körülbelül 600 milliárd forint értékben. 2010 előtt a privatizáció volt a jellemző, s az üzleti szemlélet jegyében be akarták vezetni a napidíjat és a vizitdíjat - hangsúlyozta. Mindezek nyomán annyira csődbe jutott az egészségügy, hogy 2008-ban az akkori kormányzat egyhavi bért el is vett a dolgozóktól, s a kórházak annyira eladósodtak, hogy később a Fidesz-KDNP kormányzatnak 60 milliárd forintos kórházkonszolidációt kellett végrehajtania - tette hozzá.

Rétvári Bence kifejtette: 2010 után az állami felelősségvállalás mellett megindultak a fejlesztések. A kórházak épületfejlesztésére több mint 300 milliárd forintot, s műszerbeszerzésekre is több mint 100 milliárd forintos forrást fordítottak. Ezzel együtt 2012-2013-ban megindult az egészségügyben a bérfejlesztések első üteme is, amely folytatódott a mozgóbérelemek, a túlmunkadíj, ügyeleti díjak emelésével is - sorolta.

Az államtitkár hozzátette: arra készülnek, hogy a jövő évben a bővülő költségvetési források mellett ez folytatódhat. s az egészségügyben dolgozók ismét léphetnek egyet előre.

Rétvári Bence szerint a kormányzat várólista-csökkentési programja is sikeres, hiszen a várólisták mintegy felére rövidültek. Sikeres továbbá a rezidenstámogatási program is, hiszen 480-ról 920-ra nőtt a pályakezdő fiatal orvosok száma. Továbbá a praxispályázatokkal, a letelepedési támogatással a háziorvosi praxisok feltöltésében is sikerült előrelépést elérniük - fejtette ki Rétvári Bence.

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén a Jobbik kezdeményezésére tartanak négyórás vitát az egészségügyről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.