Botrány

Századvég-akták: az emberek fele nem tudja, ki Magyarország belügyminisztere

Miután a főszerkesztő és több meghatározó újságíró is távozik a VS.hu-tól, a lap nyilvánosságra hozta az úgynevezett Századvég-aktákat. A TASZ honlapján található dokumentumok sokáig elérhetetlenek voltak, most már olvasgathat!

2016.04.25 19:41MTI

A VS.hu a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel együttműködésben közzétette az úgynevezett Századvég-aktákat, vagyis azt a több tízezer oldalnyi iratot, amit az elemzőcég 2012 és 2014 között készített a kormány megrendelésére - összesen mintegy négymilliárd forintért. Az iratok nyilvánosságáért Joó Hajnalka magánemberként, még origós újságíróként indított pert. Az ügyet végig a TASZ segítette.

Hatalmas az érdeklődés az irgalmatlan mennyiségű dokumentum iránt, sokan kíváncsiak, hogy milyen tanulmányokért és kutatásokért fizetett milliárdokat a Századvégnek a magyar kormány. Ezekből például az is kiderült, hogy a megkérdezettek közel fele nem tudja, ki Magyarország belügyminisztere, és az is, hogy a Balassi Intézetről még ennél is kevesebben, 10-ből ketten hallottak.

Nesze semmi, fogd meg jól

Nem árt tudni egyébként, hogy a nyilvánosságra hozott Századvég-akták 22 gigabájtnyi fájlból állnak. Az eredeti, a hét pendrive-ról lemásolt fájlokon jelszavas védelem volt, ennek eltávolítására a Qpdf nevű ingyenes, nyílt forráskódú programot használta a szerkesztőség. A műveletre azért volt szükség, hogy a fekvő tájolású, de állóként szkennelt oldalakat (az összes közvélemény-kutatás ilyen) a helyükre forgathassák.

A másolhatóvá és módosíthatóvá tett dokumentumok ugyan már olvashatóak bármilyen PDF-olvasóval, keresni azonban tovább sem lehet bennük. Az fájlok hónaponként könyvtárakra vannak osztva. A felosztást az adatokat kiadó Miniszterelnökség végezte el. A mappákon belül jellemzően három típusú dokumentum található: a fájlnévben KÖZV szót tartalmazó kutatási gyorsjelentések, azaz közvélemény-kutatási adatok, a DOK szót tartalmazók szakpolitikai tanulmányok, a TANSZ szót tartalmazók pedig tanácsadási elemzések. Az egyes témákat a fájlnévben található másik rövidítés (például az EN energetikát, a MED médiapolitikát jelöl) segít azonosítani.

A külön található stratégiák mappában a Századvég által készített 61 stratégiai dokumentum (köztük több kutatási gyorsjelentés) kap helyet.

Tehát a feldolgozásuk olyan idő- és energiaigényes, hogy csak is közösségi munka keretében végezhető el, így mindenkit arra kérnek, akinek kedve van, olvasgassa, hátha talál benne valami érdekeset is...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.