MTA

Többszáz milliós hiány a TTK-ban, költözik a Lukács Archívum

A pénzügyi jelentés alapján 847,5 millió forintos fedezethiány keletkezett az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában, a hiány megszüntetésére a TTK vezetője hároméves konszolidációs tervet hajt végre megtakarítással és létszámleépítéssel.

2016.04.20 14:59MTI
hirdetés

Az MTA elnöke a szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a Lukács Archívum kéziratai és könyvei átkerülnek a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetébe.

"A TTK-nál megállapított csaknem 850 millió forintos fedezethiány kapcsán meg kell vizsgálni a felelősség kérdését, ez a következő időszak feladata lesz, de az első menetben a kutatóintézet működését kellett biztosítani. A pénzügyi jelentés tudatos csalásra vagy visszaélésre utaló jelet nem talált, de napirendre kerülhet az intézetek gazdálkodásának, az ellenőrzési mechanizmusnak a felülvizsgálata, ha kell, az akadémia alapszabályának módosítása" - mondta Lovász László, az MTA elnöke.

Mint Lovász László felidézte, a TTK az akadémia szervezeti átalakításakor jött létre több mint négy évvel ezelőtt, és tavaly szembesültek az elsősorban anyagi jellegű problémákkal, ezért az MTA vezetésének be kellett avatkoznia. A kutatási kötelezettség folytatásához gyorssegélyre volt szükség, amelynek összege 300-350 millió forintra rúgott. Ezzel párhuzamosan szakmai és pénzügyi átvilágítás kezdődött a TTK-nál.

"A konszolidációs tervvel biztosítható a TTK működése, a hiány pedig három éven belül megszüntethető" - hangsúlyozta Lovász László.

A pénzügyi jelentést ismertető Török Ádám főtitkár kitért arra, hogy egy mágneses rezonanciás készülék (fMRI) 600 millió forintos beszerzésére szánt pénz egy részét más célra használták fel.

Török Ádám kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a TTK ügyében az MTA májusi közgyűlése után belső vizsgálatot indítanak annak megállapítására, milyen szervezeti és szabályozási hibák vezettek a több száz millió forintos fedezethiányhoz.

A pénzügyi jelentést ismertetve a főtitkár szólt arról, hogy már 2012-től több jelzés érkezett, amely hiányról számolt be a TTK-nál. Mint elhangzott, az MTA új szervezeti rendszerében több intézetet kellett összehangolni, a jelentés szerint hat-hét ehhez szükséges szabályozás nem született meg. Török Ádám kitért arra, hogy a TTK-tól független külső tényezők, államháztartási, számviteli problémák is jelentkeztek. "A költségvetési támogatás csak részben fedezte a TTK alapvető működési feltételeit 2012 és 2015 között" - jegyezte meg.

A vizsgálat megállapította, hogy a nagy hiányhoz a béren kívüli juttatások összegének jelentős emelése, az utófinanszírozási pályázatok kezelése, valamint az új ingatlanba költözés költsége is hozzájárult. A jelentés 50 fős létszámleépítést javasolt, valamint megtakarításokat tartott szükségesnek a rezsielszámolások terén.

Pokol György, a TTK főigazgatója elmondta, hogy 2018-ig az évi 200 millió, összesen 600 millió forintos megtakarítást reálisnak gondolják, a létszámleépítéssel idén 140 millió forintot lehet spórolni, és vissza nem térítendő támogatásra is javaslatot tettek az MTA felé.

Arra az újságírói kérdésre, miként fordulhat elő a történtek fényében, hogy a TTK korábbi főigazgatóját, Keserű György Miklóst az MTA most májusi közgyűlésére akadémikusnak terjesztették fel, Lovász László azt válaszolta: független a főigazgatói tevékenység megítélésétől, hogy valakit szakmai teljesítménye alapján akadémikusnak javasolnak.

A sajtótájékoztatón téma volt a Lukács Archívum ügye is. Az MTA elnöke bejelentette: az archívum kéziratai és könyvei átkerülnek a Magyar Tudományos Akadémia Soroksári úti új épületébe, a Filozófiai Intézetbe. A könyvek egy év múlva fognak átkerülni, a kéziratok valószínűleg később, mivel azokat digitalizálni és megfelelő módon katalogizálni is kell.

A költözést a vezetői kollégium egyhangúan támogatta. Lovász László kitért arra, hogy a Lukács Archívumnak jelenleg helyet adó Belgrád rakparti lakás lassan tűzveszélyessé válik, ott nincsenek megfelelő körülmények a további tárolásra, nincs légkondicionáló berendezés sem.

"Bár az Akadémia emlékhelyet nem tart fenn tudósainak, nem zárkózik el attól, hogy amennyiben a család vagy egy alapítvány képes fenntartani, illetve méltó tartalommal megtölteni Lukács György filozófus egykori lakását, ehhez az MTA segítsége nem kizárható" - fogalmazott az elnök.

A Lukács Archívum jelenleg két egymás feletti lakásban működik, mindkettőt az V. kerületi önkormányzattól bérli az MTA. Lovász László megjegyezte: szemében a komolytalanság jele a Lukács Archívum érdekében indult aláírásgyűjtés, bár kapott levelet, amelyben felszólították arra, szüntesse meg a "szabad gondolkodók üldözését". Az elnök úgy vélte, túl hamis lett az archívum kérdése.

Az elnök a sajtótájékoztatón beszámolt az MTA május eleji közgyűlésének előkészületeiről. Mint mondta, a megnyitón az ígéretek szerint jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök, ezen a napon határozatokat, beszámolókat fogadnak el és új tagokat választanak. A második napon négy előadás hangzik el a három nagy tudomány, illetve a művészetek területéről, másnap a Magyarországon és külföldön elért régészeti és őslénykutatási eredményeket mutatják be, majd az orvostudomány és az egészségügy világproblémáiról lesz szó.

Május 9-én vízkutatással kapcsolatos előadások lesznek - a megnyitót Áder János köztársasági elnök tartja. Lovász László elmondta, hogy az MTA keretein belül egy komplex országos kutatási program indul, amely a vízzel kapcsolatos problémákra fókuszál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.