Szerb állampolgárokkal esküdtek

Érdekházasságok miatt emeltek vádat Kiskunhalason

Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Kiskunhalason harminchat nő és hét férfi ellen, aki pénzért érdekházasságokat kötött szerb állampolgárokkal, illetve megszervezte az "álházasságokat" 2013-ban és 2014-ben.

2016.04.01 11:25MTI

Nánási László, a megyei főügyész közölte: az érdekházasságok célja az volt, hogy szerb férfiak munkavállaláshoz szükséges tartózkodási engedélyeket szerezhessenek Németországban, illetve Ausztriában.

A bűncselekmény-sorozat fő szervezője egy Tompán élő szerb férfi és a felesége volt, a szervezésben hét magyar állampolgár is közreműködött.

A szervezők Kiskunhalas, Tompa, Mélykút, Jánoshalma és Kisszállás környékén hajadon, valamint élettársi kapcsolatban, szerény anyagi körülmények között élő magyar nőket kerestek meg ajánlatukkal. Százötvenezer forint körüli összegeket ígértek nekik azért, hogy Szerbiában szerb férfiakkal házasságot kössenek, majd velük később Nyugat-Európába utazzanak, és segítséget nyújtsanak tartózkodási engedélyük megszerzésében.

Az érdekházasságra jelentkező nők a családi állapotról szóló hivatalos igazolást, valamint a születési anyakönyvi kivonatot is beszerezték az önkormányzattól, ehhez az illeték összegét több esetben a szervezők adták. A házasságokat Szerbiában kötötték meg, majd a nőket a szervezők visszavitték Magyarországra, ahonnan Németországba vagy Ausztriába utaztatták őket,hogy a "házaspárok" ott közös lakcímre jelentkezzenek be, mert így a szerb férfiak már kérhettek tartózkodási engedélyt.

A párok valójában nem ismerték korábban egymást, nem akartak együtt élni, nyelvtudás hiányában még beszélni sem tudtak egymással. Az érdekházasságokat kötő nők egyedüli célja az ígért pénz megszerzése volt - írta a főügyész.

A szervező és segítő vádlottak a családi kapcsolatok létesítésével visszaélés vétségének felbujtói és bűnsegédjei, míg az érdekházasságokra vállalkozó nők ugyanezen bűncselekmény tettesei a vád szerint.

Egy szervezőre végrehajtandó fogházbüntetés és közügyektől eltiltás, a többi szervezőre és segítőre felfüggesztett fogházat, illetve pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Az érdekházasságokra vállalkozó nők esetében pedig próbára bocsátást és vagyonelkobzást lát szükségesnek.

A negyvenhárom vádlotton kívül még negyvenegy ember gyanúsítottak az ügyben. Három esetben bűncselekmény, kettőben bizonyítékok hiányában megszüntették a nyomozást. További harminchat, érdekházasságra vállalkozó női gyanúsítottat pedig megrovásban részesített az ügyész büntetlen előélete, beismerő vallomása és egyéb személyi körülményei miatt - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.