Turizmus

Megnyílt a balatoni hajózási szezon

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 170. balatoni hajózási szezon szombaton, a megnyitó részeként Siófokon átadták a város nevét viselő felújított katamaránt.

2016.03.27 03:30MTI

"Nekünk magyaroknak a Balaton egy létforma, nemzeti szimbólum, összetartó erő, egy olyan érték, amit őriznünk kell" - mondta az eseményen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország idegenforgalmi márkái közül az egyik legfontosabb a Balaton, de szükséges annak újraformázása, még óriási lehetőségek rejlenek benne.

A turizmus szerinte olyan húzóágazat, amely évről évre jobban teljesít, de fejlesztésre szorul. Ezért döntött a kormány az előző heti ülésén arról, hogy az idegenforgalom fejlesztését az eddigi bürokratikus út helyett egy új ügynökség fogja össze a jövőben, és kormánybiztost neveznek ki a területre.

A kormánybiztos feladata lesz Magyarország turizmusának, idegenforgalmának stratégiai fejlesztése, márkák brandek kiépítése - tette hozzá.

Rogán Antal a turisztikai rendezvényen szólt a keddi brüsszeli tragédiáról is, hangsúlyozva: "nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hogy gonosz erők elvegyék ünnepeinket, életkedvünket".

Witzmann Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Nemzeti Turisztikai Ügynökség létrehozásával a kormány jól reprezentálta, nemzetstratégiai húzóágazatnak tekinti a turisztikát. "Sosem látott mértékű források állnak rendelkezésre a balatoni turisztikai fejlesztésekre" - tette hozzá.

Bóka István (Fidesz), Balatonfüred polgármestere - a frissen átadott Siófok katamaránnal érkeztek a déli part önkormányzati vezetői, politikusai - előtt szólva kijelentette: "a közel 300 milliárd forintos Balaton-fejlesztési programmal rendkívüli lehetőséget kapott a régió arra, hogy megújuljon".

Kastélyok, várak újulhatnak meg a Balaton körül, kikötők korszerűsödhetnek, megépülhet a balatoni körvasút, közúti-, vasúti fejlesztések valósulhatnak meg, megújulhat a balatoni bringakörút, támogatáshoz juthatnak kis és középvállalkozások ebből a pénzből sorolta a polgármester.

Emlékeztetett arra, hogy a balatoni hajózás gróf Széchenyi István jóvoltából pont 170 évvel ezelőtt indult be Balatonfüreden a Kisfaludi gőzös vízrebocsátásával.

Lengyel Róbert (független), Siófok polgármestere kifejtette, az hogy a hajózási szezonnyitást a tó körüli települések együtt ünneplik, az egységet szimbolizálja. A Balaton gyöngyszemének nevezte az önkormányzati tulajdonban lévő hajózási céget, amely szerinte egy "patinás, kiválóan működő társaság".

Ruzsics Ferenc (Fidesz), Keszthely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a tó körüli településeket a Balatonon kívül a térség turizmusáért folytatott munka is összeköti, ezért nem mondhatnak le egy hivatalos balatoni turisztikai régió létrehozásáról. Utalt arra, hogy komoly gond a strandok kotrása. A balatoni fejlesztési programban sok minden szerepel, de eddig nem hallott arról, hogy erre is jut forrás, pedig nagy szükség lenne rá - tette hozzá.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, az elmúlt évet a tervezett 70 helyett 110 millió forintos eredménnyel zárta a társaság. A kétszer 2 milliárd forintnyi nevesített hazai fejlesztési forrás, amit a társaság kaphat az új fejlesztési ciklusban, rég nem látott lehetőséget jelent a cég számára.

Szólt arról is, hogy egy év múlva esedékes a tulajdonosok 1,5 milliárd forintos tőkeemelése, amit elengedhetetlennek tart a menedzsment a társaság megújulásához.

A Siófokon kezdődő, majd Balatonfüreden folytatódó 170. hajózási szezonnyitó ünnepségen több százan vettek részt. Az ünnepség részeként adták át a felújított "Siófok" nevű katamaránt. A küllemében és funkcionalitásában egyaránt megújult jármű a Balaton első teljesen akadálymentesített hajója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.