Külföldön bevált

Szociális farmok jöhetnek létre Magyarországon

A program célja a többi között, hogy a passzív ellátásban lévő hátrányos helyzetűeket bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet.

2016.03.25 22:30MTI

Külföldön már jól működő szociális farmok jöhetnek létre Magyarországon a közeljövőben, a program célja a többi között, hogy a passzív ellátásban lévő hátrányos helyzetűeket bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet - közölte a Szimbiózis Alapítvány vezetője az MTI-vel.

Jakubinyi László elmondta: szociális farmok indítására az idei év második felétől van lehetőség. Hozzátette, a tervek szerint néhány éven belül akár ezer szociális farm, így országosan több ezer munkahely is létrejöhet.

A létesítéshez két fél szükséges: mezőgazdasági kistermelő és szociális szolgáltató, intézmény, utóbbi a hátrányos helyzetű célcsoportját viszi a gazdához - mondta, megjegyezve: speciális eset, amikor a szociális intézmény maga kezd el mezőgazdasági programot, például munkaterápiás céllal.

A farmoknak köszönhetően bővülnek a szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi szolgáltatók, intézményfenntartók rehabilitációt és foglalkoztatást biztosító lehetőségei is - hangsúlyozta.

Az alapítvány ügyvezetője elmondta: a program lényege, hogy növeljék a hátrányos helyzetű csoportok öngondoskodó képességét, javítsák az életminőségüket azáltal, hogy bekapcsolódnak a helyi gazdaságba, hozzájárulva ezáltal a vidék gazdasági potenciáljának, megtartó erejének erősödéséhez. Kiemelte, hogy a farmok létrejötte előnyös a gazdáknak is.

Utalt arra, egy brit felmérés szerint a vizsgált szociális farmon befektetett minden egyes fontnak a 3,77-szerese térült meg társadalmi haszonban.

A szociális farmokon a hátrányos helyzetű emberek elsősorban mezőgazdasági típusú munkákat végeznek majd a termeléstől a feldolgozáson át a szolgáltatásokig (például agroturizmus, ezen kívül oktatási, szociális, egészségügyi vagy foglalkoztatási programokat, szolgáltatásokat biztosítanak) - közölte.

Jelezte, ezek fenntartója lehet egyéni vállalkozó, gazdasági társaság és egyéni cég, őstermelő, szociális szövetkezet, az állam szociális intézményi fenntartói feladatainak ellátására a kormány rendeletében kijelölt szerv, helyi önkormányzat, illetve társulásai, civil szervezet, egyházi jogi személy.

Jakubinyi László emlékeztetett: Magyarországon 2003-ban a munkaügyi minisztérium háttérintézményén, a Fogyatékosok Esélye Közalapítványon keresztül, különféle pályázati források támogatásával program indult a hazai "autistamajorságok" létrehozására és fejlesztésére. A szociális farm mozgalomban tízéves tapasztalat áll tehát rendelkezésre - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy már vannak elszigetelt jó gyakorlatok, a cél ezek megerősítése és új kezdeményezések támogatása. Beszámolt arról is, hogy alapítványuk miskolci Baráthegyi Majorságába tavaly harminc helyről érkeztek érdeklődők az egyhetes, intenzív (bentlakásos) szociálisfarm-képzésre, amelyet az idén is terveznek megrendezni.

Az ügyvezető szólt arról, hogy a szociális farmokat európai uniós forrásokból tervezik létrehozni. A vidékfejlesztési programnak a Szolidáris gazdálkodás együttműködései című pályázati konstrukciója kimondottan a szociális farmok létrehozását hivatott elősegíteni, a pályázatok beadási határideje 2016. október. Emellett a társadalmi vállalkozások fejlesztéseit célzó programban is lesz hasonló tevékenységre lehetőség.

A szociális farmokat országjárás során népszerűsíti a Szimbiózis Alapítvány. Szolnok, Pécs, Szabadszállás, Komárom, Galambok, Hernádszentandrás után a roadshow következő állomása április 1-jén Gödöllő, a Szent István Egyetem, ahol a felsőoktatásba is be szeretnék építeni a szociális farmok sajátosságait. Április 15-én Budapesten tartják a Szociális Farm Szövetség alakuló ülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.