Beruházás

Félmilliárdból újították fel a Tündérpalotát Budapesten

A felújítás során korszerű lámpatesteket, hatékonyabb fűtési rendszert és napelemeket telepítettek, kicserélték az ajtókat és az ablakokat.

2016.03.20 22:30MTI

- Befejeződött a Tündérpalota több mint félmilliárd forintos energetikai felújítása Budapesten, a Könyves Kálmán körúti egykori tisztviselőtelepi főgimnázium a külsejében is megújult - közölte a műemléki épületet kezelő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).

A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, több mint 512 millió forintos támogatásából valósult meg.

A közlemény szerint a felújítás során korszerű lámpatesteket, hatékonyabb fűtési rendszert és napelemeket telepítettek, kicserélték az ajtókat és az ablakokat, valamint - a műemléki szempontokat figyelembe véve - egy speciális, Magyarországon még kevéssé ismert technológia segítségével leszigetelték az épületet. Hozzátették, a leginkább szembetűnő változás az eddig a háborús események nyomait is magukon hordozó, már-már életveszélyesen omladozó, vadszőlővel befutott homlokzati falakon tapasztalható: a helyreállított vakolatra egy nanokerámia réteget vittek fel.

A felújítás eredményeként várhatóan évente több mint 35 millió forintot takarít meg az energiaköltségeken az üzemeltető.

Az OFI a Tündérpalota felújítására még 2013-ban nyújtott be pályázatot, a munkálatok a múlt év második felében kezdődtek el, úgy, hogy közben az épületben három múzeumi egység és az Országos Pedagógiai Könyvtár is működött - írták.

Az oktatáskutató intézet kitért arra, hogy 2014-ben pályázatot nyújtottak be a Norvég Alap városi épített örökség megőrzését támogató kiírására, pozitív döntés esetén felújíthatják az épület klasszikus téglakerítését és parkját, valamint egyes épületrestaurátori munkálatokat is elvégezhetnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.